Cüce gezegende 'küçük' keşif

Gök bilimciler, cüce gezegen Plüton’un yeni bir uydusunu keşfetti.

Haberler 11.07.2012 - 22:19

İlk uydusu Charon 1978 yılında keşfedilen Plüton, dün yapılan yeni keşifle uydu sayısını beşe çıkardı. Hubble Uzay Teleskopu’nun tespit ettiği beşinci uydunun ‘bozuk’ bir şekle sahip olduğu ve çapının 10 ile 24 km arasında olduğu belirtildi.

“P5” olarak adlandırılan uydunun, Plüton’u yaklaşık 93 bin km yarıçapına sahip bir yörüngede izlediği belirtildi. Bu mesafe, Ay’ın Dünya’nın etrafında dolandığı yörünge uzaklığının yaklaşık sekizde biri.

Hubble’ın Geniş Alan Kamerası 3 tarafından Haziran ve Temmuz aylarında çekilen fotoğraflarda tespit edilen P5’in, diğer dört uyduyla beraber Plüton’u aynı düzlemde, eş merkezli çemberler üzerinde izlediği düşünülüyor.

Teoriye göre, Plüton, milyarlarca yıl önce Kuiper Kuşağı’nda bir cisimle çarpıştı. Kuiper Kuşağı, sekizinci gezegen Neptün’ün ötesinde kalan bölgedeki gök cisimlerini kapsıyor. Kuiper’deki küçük, buzul cisimlerinden bir tanesinin Plüton’la çarpışması sonucu, Plüton ve dün en sonuncusu keşfedilen uydular ortaya çıktı.

Plüton ve uydularının 2006'da çekilen fotoğrafı (NASA).
34 YILDA BEŞ UYDU
Plüton’un en büyük uydusu Charon, 1978 yılında ABD Donanma Gözlemevi istasyonu Flagstaff tarafından keşfedildi. O dönem, bugün olduğu gibi Plüton’un Güneş Sistemi’nin bir gezegeni olup olmadığı henüz tartışma konusu olmamıştı.

Hubble, 2006 yılında ikinci ve üçüncü uydular olan Nix ve Hydra’yı keşfetti. P4 adı verilen dördüncü uydu, yine Hubble  tarafından geçtiğimiz yıl tespit edildi.

İnsanlığın uzay keşfindeki en büyük temsilcilerinden biri olan Hubble, Pluto ve gezegenlerine küçük bir bakış atabiliyor. Ancak NASA’nın “New Horizons” uzay keşif aracı, Plüton ve uydularını incelemek için çoktan yola çıkmış durumda. Gök bilimciler, Plüton’un yeni uydusunun keşfedilmesiyle, cüce gezegene 50 bin kilometre hızla yaklaşan New Horizons’ın olası bir çarpışmasını da önleyebilecek.

NASA ve bilim dünyasının büyük ümit bağladığı ve fırlatılması 2018’e ertelenen James Webb Teleskopu ile uzayı Hubble’ın en az 10 katı daha iyi gözlemlemeyi umuyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.