Buruk bir 'çutak' hikayesi

AİHM’nin önceki gün Hrant Dink kararı üzerine konuşan eşi Rakel Dink’in Hrant için kullandığı Çutak sıfatının arkasında büyük bir aşkın izi yatıyor.

Haberler 16.09.2010 - 17:57

2007 yılında öldürülen gazeteci Hrant Dink hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye'yi mahkum ettiği ve Dink ailesine 133 bin Euro ödemeye mahkum ettiği kararın arkasından konuşan eşi Rakel’in kullandığı bir kelime dikkatlerden kaçmadı.

Kararla ilgili konuşan Dink, “Bu karar Çutağıma doğum günü hediyesi oldu” dedi. Çutak aslında Ermenice’de keman anlamına geliyor.

Rakel’in Hrant için kullandığı bu kelimenin ikisi için ne anlama geldiğini ise Taraf gazetesinde Neşe Düzel’e röportaj veren “HRANT” kitabının yazarı Tûba Çandar anlattı.

Çandar ikilinin aşk hikayesini ve birbirleri için kullandıkları Çutak ve Taşnak kelimelerini hikayesini şu şekilde anlatıyor; “Rakel yedi-sekiz, Hrant 12-13 yaşında. Rakel, Anadolu’daki Ermeni çocuklarını İstanbul’da okutmak için toplayan rahipler tarafından Silopi’den getirilen ve kendisini Kürt zanneden, Kürtçe konuşan bir aşiret kızı. Rakel’in babası, Ermeni Varto aşiretinin reisi Siament Ağa. Hrant, Rakel’e ilk görüşte âşık oluyor.

Rakel, bu aşka uzun süre direniyor. Çok utanıyor. Ama herkes farkında Hrant’ın durumunun. Ateş bacayı sarmış. Yatılı çocukların sorumlusu iki müdire, bunlara Çutak ile Taşnak adlarını takıyor, kendi aralarında iki çocuğu konuşurlarken kimse anlamasın diye. Çutak keman, Taşnak da piyano demek. Böyle de kalıyor adları. Rakel Hrant’a hep Çutak diyor. Sonuna kadar...”

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.