Bartın'daki maden faciasında 25 gözaltı kararı

Bartın'da 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin soruşturmada 25 kişi için gözaltı kararı verildi. Şüpheliler arasında TTK Amasra Müessese Müdürü ve müessese yöneticileri de bulunuyor. Haklarındaki suçlama taksirle 41 kişinin ölümüne,11 kişinin de yaralanmasına sebep olmak. Bilirkişi heyetinin ön raporu da açıklandı. Raporda, metan gazı ölçümleri, sondaj ve dinamitle patlatma işlemlerinde ihmaller tespit edildi.

Haberler NTV Haber, Anadolu Ajansı 27.10.2022 - 17:59 Son Güncelleme : 28.10.2022 - 00:03

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, Amasra'da maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin, 25 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini bildirdi.

Gözaltı kararı bulunanlar arasında işletme müdürü ile müessese yöneticileri de bulunuyor. Kartiye, iş güvenliği, sondaj ve aspiratör sorumlusu olarak görev yapan mühendisler de gözaltına alınanlar arasında. Şüpheliler, taksirle 41 kişinin ölümüne, 11 kişinin de yaralanmasına sebep olmakla suçlanıyor. 

Şüphelilerin emniyetteki işlemleri ile 1 şüpheliyi gözaltına alma süreci devam ediyor.

Öte yandan, şüphelilerden bir kısmı Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğünde yeterli yer olmadığı için İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra İşletmesinde 14 Ekim'de saat 18.15 sıralarında meydana gelen maden kazasına ilişkin Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütüldüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, "Soruşturma kapsamında 25 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatları doğrultusunda, Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltı işlemleri devam etmektedir. Olayla ilgili soruşturmaya tüm yönleriyle ve titizlikle devam edilmektedir." ifadesine yer verildi.

Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı.

İHMALLER ZİNCİRİ

Maden ocağındaki patlamaya ilişkin bilirkişi heyetinin ön raporu da belli oldu. Bilirkişi heyeti, metan gazı ölçümleri, sondaj ve dinamitle patlatma işlemlerinde ihmaller tespit etti. Hazırlanan ön raporda; dinamitle patlatma işleminin güvenli alanda yapılmamasının faciaya sebep olduğu belirtildi.

MADENDEKİ YANGIN HALA DEVAM EDİYOR

Öte yandan maden kazası sonrası başlayan yangın sönmedi.

Alevlerin etkisini yitirmesi için oksijenle bağlantısının kesilmesi amaçlanıyor. Bunu sağlamak için şimdiye kadar 2 baraj sistemi yapıldı. Ancak yeterli olmadı. Ekipler şimdi 3. barajın yapımına başladı.

Patlamanın ardından eksi 300 kotundaki yangın nedeniyle eksi 250 kotunda 2 baraj yapıldı.

Kuyu başından gelen oksijenin eksi 300 kotuna inmesini engellemek için taş tozu barajlarının 3'üncüsünün yapılması için TTK tahlisiye ekipleri, özel donanımlı cihazlarla yer altına inerek, incelemede bulundu.

Son değerlere bakan ekipler, 1 saat yer altında çalışma yaptı. Yangının devam ettiği tespit edilirken, sızıntı ihtimaline karşı eksi 100 kotunda da baraj yapımına başlandı.

Ayrıca soruşturmanın sürmesi nedeniyle Amasra Müessese Müdürlüğü'ne görevliler dışında kimsenin maden sahasına girmesine izin verilmiyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.