AK Parti, 1 Kasım milletvekili seçiminde oy oranını yüzde 9'a yakın, milletvekili sayısını ise 58 artırdı.
Seçimden birinci parti olarak çıkan AK Parti, 17 ilde tulum çıkarırken, aralarında İstanbul ve Ankara'nın da olduğu 35 ilde milletvekili sayısını yükseltti.
AK Parti, iktidara geldiği 2002 yılından bu yana en yüksek oy sayısına bu seçimde ulaştı. AK Parti 2002 yılında 10 milyon 800 bin, 2007'de 16 milyon 300 bin, 2011'de 21 milyon 400 bin, 7 Haziran'da 18 milyon 860 bin oy alırken, 1 Kasım seçiminde oyunu 23 milyon 315 bine çıkarmayı başardı. Buna göre AK Parti oyunu yaklaşık 4,5 milyon, milletvekili sayısını ise 58 artırdı.
AK Parti, Haziran seçiminde milletvekili çıkaramadığı Ağrı'da bir milletvekili kazandı. Cesim Gökçe, AK Parti'nin Ağrı Milletvekili oldu.
TBMM Başkanı İsmet Yılmaz Sivas'tan, Başbakan Ahmet Davutoğlu Konya'dan, 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır'dan seçilen Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz bu kez Bingöl'den, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Ordu'dan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Bursa'dan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Denizli'den, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Eskişehir'den, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep'ten, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Kocaeli'nden, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç Samsun'dan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Afyonkarahisar'dan seçildi.
MHP milletvekili iken seçim hükümetinde yer alan, seçimlerde AK Parti'den aday olan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, bu kez Ankara milletvekili olarak Parlamento'ya girdi.
Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala Erzurum yerine bu kez Bursa'dan, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Mersin'den milletvekili oldu.
TULUM ÇIKARDI
AK Parti; Aksaray, Bayburt, Çankırı, Düzce, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Rize ve Yozgat'tan tulum çıkardı.
Adana, Ankara, Antalya, Ağrı, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Konya, Mardin, Mersin, Ordu, Sakarya, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Zonguldak'ta milletvekili sayısını artıran AK Parti, İstanbul'da 39 olan milletvekili sayısını 46'ya, Ankara'da 15'ten 16'ya çıkardı. AK Parti'nin İzmir'de 8 olan vekil sayısı değişmedi.
OYUNU EN ÇOK IĞDIR'DA ARTIRDI
AK Parti'nin en çok oyunu artırdığı il Iğdır oldu. Iğdır'da oyunu yüzde 21 artıran AK Parti; Şanlıurfa ve Bingöl'de yüzde 18, Erzurum'da yüzde 16, Elazığ ve Gaziantep'te yüzde 14, Aksaray, Bayburt, Bitlis, Karabük, Kayseri ve Kütahya'da ise yüzde 13 oranında oy artışı sağladı.
7 Haziran seçiminde bir milletvekilinin kazanıldığı Diyarbakır'da bu kez Galip Ensarioğlu ile Ebubekir Bal AK Parti'nin milletvekilleri oldu.
AK Parti; Hakkari, Şırnak ve Tunceli'de hiç milletvekili çıkaramadı.
'ÜÇ DÖNEMLİKLERDEN' BAZI İSİMLER YENİDEN PARLAMENTO'DA
AK Parti Tüzüğü uyarınca üç dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran seçiminde aday olamayan Ömer Çelik, Ali Babacan, Haluk İpek, Cemil Çiçek, Mevlüt Çavuşoğlu, Recep Akdağ, Nurettin Canikli, Burhan Kuzu, Hayati Yazıcı, Mehdi Eker, Binali Yıldırım, Mehmet Ali Şahin, Hakkı Köylü, Mustafa Elitaş, Taner Yıldız, Ayhan Sefer Üstün, Faruk Çelik, Zeyid Aslan, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ'ın da olduğu bazı isimler yeniden Parlamento'ya girdi.
Eski RP Milletvekili İsmail Kahraman, bu kez AK Parti milletvekili olarak 26. Dönem Meclisi'nde yer alacak. Eski RP Rize Milletvekili Şevki Yılmaz'ın oğlu Mehmet Akif Yılmaz Kocaeli Milletvekili oldu.
TBMM Başkanvekili Naci Bostancı yeniden Amasya'dan seçilirken, AK Parti Grup başkanvekilleri İlknur İnceöz Aksaray'dan, Mahir Ünal Kahramanmaraş'tan, Doğan Kubat İstanbul'dan, Ahmet Aydın ise Adıyaman'dan yine seçildi.
Eski Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç Kahramanmaraş'tan, Meclis'in engelli milletvekili Bennur Karaburun Bursa'dan yeniden Meclis'e girdi.