Fındık saklama stratejisi beyni büyütüyor

Bilim insanları sincapların fındık saklama stratejisini inceledi. Araştırma, bazı sincapların beyinlerinin sonbaharda diğer mevsimlere göre daha büyük olduğunu ortaya koydu.

Haberler DW Türkçe 27.11.2018 - 09:38

Sincaplara "ağaçların kralı" benzetmesini yapmak mümkün. Yön bulma ve denge sağlamaya yarayan kabarık kuyrukları sayesinde ağaçtan ağaca kolayca atlayabiliyorlar. Ayrıca 180 derecelik bir esnekliğe sahip ayak bilekleri, ağaçların gövdelerinden baş aşağı hızlıca inmelerine imkan sağlıyor.

ZENGİN MENÜ

Bu minik kemirgenlerin neyle beslendikleri mevsimine göre değişiyor. İlkbaharda tomurcuk, tohum ve filizler, yazın da çeşitli meyveler, fındık ya da mantarlar menüyü oluşturuyor. Ancak kışın da beslenmeleri şart. Çünkü kış uykusuna yatmıyorlar.

ZORLU SAKLAMA MARATONU

Kışın hayatta kalabilmek için sonbaharda yiyecek stoğu yapmak şart. Fındık ve ceviz bulup saklama konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var: Yeniden bulunabilecek en iyi saklama yeri neresi, hangi fındık ve ceviz çeşidi uzun saklama koşullarına daha uygun. Tüm bu kıstaslar büyük bir zihinsel efor gerektiriyor.

DAHA ÇOK FINDIK, DAHA ZEKİ?

Amerikan Berkeley Üniversitesi araştırmacıları, bazı sincapların fındık arama ve saklama faaliyetleri nedeniyle sonbaharda beyinlerinin diğer mevsimlere göre daha büyük olduğunu ortaya koydu.

FINDIK HAZİNESİ

Beyindeki büyüme fenomeni özellikle gri sincaplarda görülüyor. Çünkü yiyeceklerini kendi mıntıkalarında sayısız yere saklayıp, bu noktaların neresi olduğunu da hafızalarında tutmaları gerekiyor. Kızıl sincaplar ise erzaklarını belli noktalara depolayıp, bu depolar önünde hırsızlara karşı nöbet tutmayı tercih ediyorlar. 

KALİTE KONTROL ŞART

Ancak önemli olan sadece kışlık erzak yeri değil. Fındık ve cevizin kalitesi de önemli. Araştırmacılar, sincapların özel bir baş hareketiyle fındıkların ağırlığını, hassas elleriyle de tazelik ve kabuğun durumunu belirleyebildiğini kaydediyor. Tüm fındık ve cevizler bu standartlarla test ediliyor.

İZ SÜRMEK KOLAY İŞ DEĞİL

Saklanan fındıkları bulmak için sadece iyi bir burun yeterli değil. Araştırmacılar, farklı fındık çeşitlerinin gruplandırılarak saklandığını da ortaya çıkardı. Böylece sincaplar fındıkları sakladıkları yerleri daha iyi hatırlayabiliyorlar. Bu da hayatta kalmalarını sağlıyor. Bu sayede yiyeceklerini daha çabuk bulup sıcak yuvalarına hızlıca geri dönebiliyorlar.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.