2.5 milyon Türk Mars yolunda! 'Azim' Kızıl Gezegen'e inmeye hazırlanıyor

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA), Mars'ı incelemesi için fırlattığı gezginci keşif aracı Perseverance (Azim) Kızıl Gezegen’e  inmeye hazırlanıyor Daha önce NASA’nın başlattığı isim kampanyası ile adını duyuran Perseverance yanında ismini yazdıran milyonlara ait bu bilgilerle yol alıyor.

Haberler 18.02.2021 - 10:21

Geçtiğmiz yıl Atlas 5 roketiyle Florida'daki Cape Canaveral Uzay Merkezi'nden fırlatılan Perseverance hedefine ulaşmak için geri sayıma geçti. 

Perseverence yani "azim" adlı Mars Kaşifinin 7 ay süren 494 milyon kilometrelik yolculuğu sona erdi. Şimdi sırada Mars’a iniş var.

2.5 MİLYON TÜRK'ÜN ADINI TAŞIYOR

Daha önce NASA’nın başlattığı isim kampanyası ile adını duyuran Perseverance yanında ismini yazdıran milyonlara ait bu bilgilerle yol alıyor.

Söz konusu kampanyaya en çok başvuru ise Türkiye’den olmuştu. Uzay aracında Türkiye’den kayıt olan 2.5 milyon kişinin ismi bulunuyor.

“Percy” lakaplı 900 kiloluk devasa keşif robotu, saatte 20 bin kilometre hızla ilerleyen iniş aracının içerisinde, doğrudan atmosfere girerek yüzeye ulaşmayı çalışacak. Bu sırada araç adeta, “7 dakikalık bir dehşet” yaşayacak ve iletişim kesilecek.

Dünya ile Mars arasındaki mesafe nedeniyle, herhangi bir iletişimin ulaşma süresi yaklaşık 11 dakika. Bu nedenle eğer bir şeyler yanlış giderse, Dünya'daki kontrol merkezinin müdahale için zamanı olmayacak.

Kontrol Perseverance'taki otonom sistemlerde olacak. Yetkililer Mars’ın yakıcı atmosferine bu hızla giriş için; “sürücünün, ellerini 2 buçuk milyar dolarlık bir arabanın direksiyonundan çekmesine” benzetiyorlar. 

NASA'ya bağlı Jet İtki Laboratuvarı tarafından üretilen Perseverance'ın Kızıl Gezegen'in 49 kilometre genişliğindeki Jezero Krateri yüzeyinde incelemeler yapması hedefleniyor.
Sonra büyük bir paraşüt otomatik açılarak aracın hızı birkaç yüz metreye kadar inecek. Nihayet, “Gökyüzü Vinci” adı verilen bir roket platformunun motorları ateşlenecek ve bu vinç yerden 20 metre mesafede duracak.

Vinç, keşif robotunu, yüzeye değene kadar kablolar vasıtasıyla indirecek ve kendisini güvenli bir mesafeye atarak görevini tamamlamış olacak. Perseverence bir bakıma;  “elle konulmuş gibi” Mars yüzeyine indirilecek.

Eski bir nehir deltası Jezero Kraterine inecek robotun en iddialı donanım parçası ise; İngeunity adlı kutu şeklindeki bir helikopter. Mars araştırmaları için bir kilometre taşı olacak bu görevde helikopter, Mars’ın ultra ince atmosferinde 4 kez uçmaya çalışacak.

Başarılı olursa, bu, dikey rotorlu uçakların başka bir dünyadaki uçuşlarının önünü açabilir. Mars kaşifinin amacı ise, kendisinden 3 bin kilometre uzaklıktaki Çin aracı gibi; su ve mikroskobik yaşam izleri aramak.
Araç, 23 kamera ve 2 mikrofon donanımının yanı sıra "Ingenuity" adı verilen uzaktan kumandalı keşif helikopterini de Mars'a götürüyor.
Ayrıca, Mars’ta ileride inşa edilecek yerleşimler için “gelecek vaat eden” jeolojik alanları tespit etmek, atmosferin yeniden yapılandırılması için çözüm önerileri üretmek.

Üzerinde 20 kamera ve bir çift mikrofon olan aracın Dünya'ya çok sayıda özel görüntü yollaması bekleniyor. Keşif robotunun Mars'ın kayalıklı yüzeyinde yıpranmadan hareket edebilmesi için lastikleri özel şeritlerle üretildi.

Gezegenin yüzeyinde geniş bir alanda gezerek örnekler de toplayacak Mars kaşifinin 10 yıl sonra, 2030 sonlarına doğru Dünya'ya dönmesi planlanıyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.