Kırklareli Valisi Osman Bilgin, yaptığı açıklamada, Fatih Dökümhanesi'nin tarihi önemi olan, görülmeye değer yerler arasında olduğunu söyledi.
Dökümhanenin İstanbul'un fethinde de önemli rol oynadığını dile getiren Bilgin, dökümhanenin turizme kazandırılacağını belirtti.
Bilgin, dökümhanenin dönemin ağır sanayisinin önemli merkezlerinden olduğuna işaret ederek, "Kırklareli denilince akıllara Fatih Dökümhanesi gelecek." dedi.
Dökümhanenin restorasyonun yanı sıra tanıtımı içinde çalışmalar başlattıklarına dikkati çeken Bilgin, Fatih Dökümhanesi'nin resminin bulunduğu seramik tabaklar hazırlatıldığını kaydetti.
"RESTORASYONUNDA SONA GELİNDİ"
Vali Bilgin, dökümhanedeki tarihi caminin de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yürütülen ihya projesiyle ayağa kaldırıldığını anımsattı.
Fatih Dökümhanesi'nde çalışanlar için 1400'lü yıllarda inşa edilen ve bölgedeki döküm işlemlerinin sona ermesinin ardından yıkılmaya yüz tutan Dökümhane Camisi'nin aslına uygun halde restore edildiğini ifade eden Bilgin, "Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından cami restorasyonu yapılıyor. Cami restorasyonunda sona gelindi. Fatih Dökümhanesi tarihi açıdan çok önemli. Restorasyon bu yıl içerisinde tamamlanacak." ifadelerini kullandı.
Bilgin, dökümhaneye ulaşımın sağlandığı yaklaşık 2 kilometrelik yolun da taş ile kaplanarak tarihi yapıya uygun hale getirileceğini anlattı.
TARİHİ FATİH DÖKÜMHANESİ
Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı toplar ve gülleler, tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde yapıldı.
Dönemin ileri teknolojisi kullanılan dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim gerçekleştirildi.