40 yaşındaki Bülent Özer, dünyada 'Life Hacks' olarak bilinen ve bir nevi 'hayat kurtarıcı öneriler' olarak tanımlanabilecek kitaplardan birini "Aklınla 1000 Yaşa" adı ile kaleme aldı. Bu kitabın özelliği Türkiye gerçeğine uygun olarak yazılması. Yani dış kaynaklarda yer alan 'donut’ ya da 'bal kabaklı' önerilerin çevrilmesi gibi yabancı unsurlar içermemesi.
Bülent Özer, başlangıçta neşeli hobiler ya da eğlencelik işler diye baktığı konularda karşısına çıkan önerileri denediğinde gerçekten işini kolaylaştırdığını fark edince bu konulara biraz kafa yormaya başlamış. Ardından da bu konudaki yabancı siteleri takip edip, yurtdışından bu konuda yazılmış bazı kitapları getirterek incelemeye başlamış. Bu alanda Türkiye gerçeğine uygun ve anlaşılır bir referans kitap boşluğu olduğunu görünce de bu kitabı yazmaya karar vermiş.
"TÜRK TOPLUMUNA UYGUNLARI DERLEDİM"
Özer, Mayıs 2015'de artık bu merakı bir hobi düzeyini aşınca kitabı yazmaya karar veriş öyküsünü şöyle anlatıyor: "Yaklaşık 3 bin farklı 'life hack’i değerlendirdim ve bin adetine kitapta yer verdim. Kitabın ismini de kısa yol sayısından yola çıkarak 'Aklınla 1.000 Yaşa' olarak belirledim. Kitapta uzun ve okunması zor açıklamalardan ziyade bilgi odaklı hap cümleler kullanmayı ve herkes tarafından komik bulunmama olasılığı yüksek esprili anlatım dilinden arındırılmış bir anlatımı kullanmaya çalıştım. Araştırdığım yerli ve yabancı kaynaklardan edindiğim bilgileri kişisel deneyimlerim ve çevremden gözlemlediklerimle harmanlayarak Türk toplumunun ihtiyaçları doğrultusunda uygulanabilirlik süzgecinden geçirdim ve kitapta yer vermeden önce bizzat denedim veya farklı kaynaklardan araştırarak doğruluklarını teyit etmeye çalıştım."
15 BAŞLIKTA BİN PÜF NOKTASI VAR
İndigo Kitap'tan çıkan 368 sayfalık kitapta 15 ayrı başlık altında toplam bin farklı madde yer alıyor. Hayata dair pratik bilgiler, hileler, püf noktaları, yaratıcı çözümler, geri dönüşüm ve kişisel gelişim önerileri ile okuyucuların günlük yaşamındaki bir takım işlerini daha hızlı yapabilmeleri için ipuçları yer alıyor. Ayrıca okuyucuların pek çok konuda tasarruf imkânı yaratmaları, nesnelere esas işlevleri dışında farklı bir gözle bakabilmeleri ve işleri yapmanın alternatif yöntemlerini keşfetmeleri amaçlanıyor.
BÜLENT ÖZER KİMDİR?
-Bülent Özer, 1977 İstanbul doğumlu. Lise öğrenimini Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi ve lisans öğrenimini Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı.
-Harvard Business School sertifika programından (2015) mezun oldu.
-2006 yılında Time Dergisi tarafından Yılın İnsanı seçildi. (Kitapta madde 940)
-Toplamda 15 yılın üzerindeki iş hayatımın son 11 senesinde özel sektörde satınalma yöneticisi olarak ve son 6 yıldır Doğuş Yayın Grubu Satınalma Müdürü unvanı ile çalışmakta.
-Yaklaşık 3 senedir, İngilizce’de “Life Hacks” olarak tanımlanan ve Türkçe’de tam bir karşılığı olmamasına rağmen “hayata dair kısa yollar, pratik bilgiler, hileler, püf noktaları, yaratıcı çözümler, geri dönüşüm önerileri, işleri yapmanın daha kolay alternatif yöntemleri, kişisel gelişim önerileri” gibi geniş bir kapsamı barındıran konuyla ilgilenmekte.
'AKLINLA 1000 YAŞA' ADLI KİTAPTAN:
SİVRİSİNEKLERE CAMSİL SIKIN, MUMLARI BUZDOLABINDA SAKLAYIN!5.
Plajda değerli eşyalarınızı dikkat çekmeyecek şekilde saklamak için boşaldıktan sonra içini temizleyeceğiniz eski bir güneş kremi ya da şampuan kutusunu kullanabilirsiniz.22.
Temiz yastık kılıfınız kalmadıysa veya uyuyacağınız yerdeki yastık kılıflarını yeteri kadar hijyenik bulmadıysanız, üzerlerine yanınızdaki tişörtlerden geçirerek yastık kılıfı olarak kullanabilirsiniz.
23.
Havuz kenarında veya plajda terliklerinizi tabanları güneşe gelecek şekilde ters bırakırsanız giydiğinizde ayağınızı yakacak kadar sıcak olmalarını engelleyebilirsiniz.
144.
Kapı ve duvarlarınızdaki çivi deliklerini aynı renkteki pastel veya mum boyayı deliğin içine doldurarak kamufle edebilirsiniz.
150.
Sinek ve sivrisinekleri daha kolay avlamak için ilk önce üzerlerine cam sil püskürterek
normalden daha yavaş hareket etmelerini sağlayabilirsiniz.
166.
Mumlarınızı buzdolabında saklayarak yaktığınızda aynı kuvvette ışığı sağlamasına rağmen daha yavaş eriyeceğinden daha uzun süre kullanabilirsiniz.
190.
Bulunduğunuz ortamda bir eşya ararken gözünüzle kitap okuma yönünüzün tersine doğru tarama yaparsanız normalden daha çok nesne dikkatinizi çekeceğinden aradığınızı hızlıca bulma ihtimaliniz yükselecektir.
204.
Bilgisayarınızın internet tarayıcısında bir sekmeyi yanlışlıkla kapattığınızda ‘CTRL’, ‘SHIFT’ ve ‘T’ tuşlarına birlikte basarak kapattığınız sekmenin tekrar açılmasını sağlayabilirsiniz.
211.
Karşı tarafa okundu bilgisi iletmeden WhatsApp mesajlarını okumak için; mesajları okumadan önce telefonunuzu uçak moduna alabilirsiniz, WhatsApp widget’ı yükleyerek gelen mesajları Widget üzerinden okuyabilirsiniz veya işlem menüsünden Ayarlar >Hesap > Gizlilik bölümünden okundu onaylarını kapatabilirsiniz.
279.
www.throwawaymail.com sitesi gerçek e-posta adresinizi kullanmak istemediğiniz durumlar için size özel ve 48 saatliğine kullanabileceğiniz geçici bir e-posta hesabı oluşturacaktır. Herhangi bir üyelik veya bilgi istemeyen bu siteye girdiğiniz anda ana ekranda geçici e-posta adresinizi ve gelen e-posta kutunuzu (inbox) göreceksiniz. 48 saatin sonunda hesabınızı kapatmak için herhangi bir işlem yapmanıza da gerek kalmadan e-posta hesabı otomatik olarak kapatılıyor.
326.
Şişe içecekleri en hızlı şekilde soğutmak için derin dondurucuya atmadan nemli bir mendile sarabilirsiniz.
330.
Yemeğinize gereğinden fazla yağ koyduysanız piştikten sonra içine birkaç küp buz atarak yağların buzun çevresinde toplanmasını sağlayabilirsiniz ve bir kaşık yardımıyla toplanan fazla yağı alabilirsiniz.
376.
Kapalı sahada spor yaparken ayaklarınızın kaymasını önlemek için ayakkabılarınızın tabanına saç spreyi sıkabilirsiniz.
392.
Sabah uyandığınızda ayılıp kendinize gelmek için bir bardak soğuk su içmek bir bardak kahve içmekten daha etkili bir yöntemdir.
409.
Kilo aldığınız dönemlerde bacaklarınızın birbirine sürtündüğü bölgelere koltukaltı deodorantı (roll on) sürerek bacaklarınızın tahriş olmasını önleyebilirsiniz.
527.
Her kullanımdan sonra tuvalet kâğıdının uçtaki yaprağını ortasındaki kâğıt rulonun içine doğru katlarsanız, kazara fazla açılmasını ve yüzeylere değerek kirlenip israf olmasını önleyebilirsiniz.
644.
Kıyafetlerinizin düğmelerinin üzerine süreceğiniz nokta kadar şeffaf oje veya tırnak cilası yapıştırıcı etkisiyle ipliğin çözülmesini engelleyerek düğmenin ömrünü uzatacaktır.
701.
Kıyafetlerinizi kurutma makinesinde daha hızlı kurutmak için ıslak kıyafetlerle birlikte kuru bir havlu atmanız diğer kıyafetlerin çok daha hızlı kurumalarını sağlayacaktır.
710.
Eğer köpeğinizi gezdirirken söz dinlemiyor ve sizden kaçıyorsa onu kovalayarak yakalamaya çalışmak yerine yere çömelerek veya uzanarak yaralanmış taklidi yaparsanız iyi olup olmadığınızı kontrol etmek için mutlaka yanınıza gelecektir.
713.
Yaşlı bir insan sizi duymakta zorlandığında sesinizi yükselterek konuşmak yerine o kişiye yaklaşarak konuşmak daha iyi sonuç verecektir.
726.
Vesikalık fotoğraf çekilirken yüz�nüzde doğal bir gülümseme belirmesi için o an sevdiğiniz bir insanla olduğunuzu hayal edip onu düşünebilirsiniz.
762.
Bir hayvanat bahçesini ziyaret ettiğinizde bakıcılarla aynı renk kıyafet giyerseniz siz kafeslere yaklaştıkça hayvanlar hemen yakınınıza gelecektir.
766.
Satın almaktan utandığınız bir şeyi alırken kasiyerden hediye paketi ve değişim kartı isterseniz veya yanında bir tebrik kartı da alırsanız kendinize almadığınız izlenimi yaratabilirsiniz.
849.
Bol gelen yüzüklerinizin içine bir damla oje sürüp iç çapını daraltarak parmağınızdan kayıp gitmesini engelleyebilirsiniz.
870.
Cam ve aynalardaki buğuyu saç kurutma makinesi ile hava üfleyerek giderebilirsiniz.
896.
Oyun oynamak için zarınız yoksa altıgen kurşun kalemlerin yüzeyine 1’den 6’ya kadar rakamları yazarak kalemi yuvarlayarak zar olarak kullanabilirsiniz.
907.
Odayı kaplayan sigara dumanını nemli bir havluyu dairesel hareketlerle hızlıca çevirerek kısa sürede temizleyebilirsiniz.
935.
Kâğıt kesiklerine ilk müdahaleyi dudak çatlağı önleyici krem sürerek yapabilirsiniz.
940.
Yeterli iş ve staj tecrübeniz yoksa özgeçmişinizi daha renkli hale getirmek için 2006 yılında Time Dergisi tarafından Yılın İnsanı seçildiğinizi söyleyebilirsiniz, belki haberiniz yok ancak 2007 yılından önce doğan herkes için bu doğru.