İlişkili Haberler
Science dergisinde yayımlanan çalışmayı yöneten Idaho Üniversitesi'nden Dr. Leda Kobziar, "Şimdiye kadar yapılmış çok az çalışmada bulduğumuz mikrop çeşitliliği etkileyici. Bu taksonlar (canlı organizma grupları) yangından önce aynı konumdaki dumanlı olmayan havada bulunmadı. Bu da yanmadan kaynaklanan duman ve rüzgarların mikropları uzak bölgelere taşıyabileceğini kanıtlıyor" ifadeleri kullandı.
Bilim insanları, toprakta yer alan mikroorganizmaların dumandaki partikül maddeyi hızlandırdığını belirterek, yangınların 300 metre yukarısında bol miktarda bakteri bulduklarını ve bunların yüzde 60’ının canlı olduğunu açıkladı.
Bununla birlikte, araştırmacılar dumanda çok sayıda bakteri bulunduğunu ve uzun süre hayatta kalabileceğini kanıtlamış olsalar da, asıl sorunu bunların insan sağlığına oluşturduğu tehdit oluşturuyor.
ASTIMI TETİKLEYEBİLECEK VE SOLUNUM HASTALIKLARINA NEDEN OLAN BİR DİZİ MİKROP BULUNDU
Doktor Kobziar konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Astımı tetikleyebilecek ve solunum hastalıklarına neden olduğu bilinen bir dizi mikrop bulduk” dedi.
Diğer taraftan, daha önce yapılan çalışmalar kasırga ve fırtınalarla bulaşıcı hastalıkların oldukça uzun bir yol kat edebileceğini gösterdi. Ancak dumanın enfeksiyonlardaki rolü şimdiye değin gözardı edildi.
Doktor Kobziar, "Bazı enfeksiyonlar belirli bir bölgeye özgüdür, Ancak duman bölgeler arasındaki çizgileri bulanıklaştırıyor. Mikropların endemik olduğu alanların dışına duman taşınması nedeniyle birçok bulaşıcı hastalık vakası görülmüş olabilir. Uzun bir süre boyunca bu enfeksiyon modellerinin bazılarını açıklamak için kalan eksik halka duman olabilir. Bu durumun ekolojik sonuçları da olabilir" diye ekledi.
ASTIM KRİZİ ÖLDÜRÜR MÜ?