TTOD: Yeni kanser geni ümit veriyor ama...

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, yeni saptanan meme kanseri geni BCLA 11’in tümör büyümesindeki etkisiyle ilgili çalışmaların ümit verici olduğunu açıkladı ancak daha ileri düzey çalışmalar yapılmadan kesin yargıya varmanın yanlış olduğunu vurguladı.

Haberler ntv.com.tr 22.01.2015 - 00:49

Geçtiğimiz günlerde Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Khaled ve arkadaşları yeni bir meme kanseri geni bulunduğunu açıkladı. BCLA 11 adı verilen geni yüksek düzeyde barındıran hastalarda kanser hücresinin daha hızlı büyüdüğü, gen seviyesinin azaltılmasıyla da tümör büyümesinin yavaşladığı bilgisi verildi. Meme kanseriyle mücadele eden hastalarda heyecan yaratan gelişme ile ilgili olarak Türk Tıbbi Onkoloji Derne’ğinden açıklama geldi. TTOD Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir tarafından yapılan açıklamada, hastalıkla mücadelede yeni bir umut olsa da gen ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi.

HASTALARIN DOĞRU BİLGİLENDİRİLMESİ GEREKİR

TTOD açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 9 Ocak 2015 tarihinde Cambridge Üniversitesi Farmakoloji Bölümü’nden Farmakolog Dr. Khaled ve arkadaşları tarafından yayınlanan bir makale sonrası basında yer alan haberler ve hastalar üzerine yansımaları göz önüne alınarak derneğimiz tarafından konuyla ilgili açıklama yapma gereği duyulmuştur.
Adı geçen çalışma fareler üzerinde yapılmış olup henüz insan deneyleri yapılmamıştır.
Bu deneylerde BCLA 11 isimli genin özellikle meme kanserinin yaklaşık %10-20’sini oluşturan ve üçlü negatif olarak adlandırılan (östrojen reseptörü, progesteron reseptörü ve HER2 reseptörü negatif) hastalarda yüksek oranda saptandığı bildirilmiş ve genin yüksek düzeyde saptandığı hastalarda tümörün daha hızlı büyüdüğü saptanmış. Ayrıca genin seviyesinin azaltılmasıyla tümör büyümesinin yavaşladığı gösterilmiştir. Bu sonuçlar her ne kadar ilerisi için ümit vaad edici olsa da daha ileri düzey çalışmalar yapılmadan bir takım yargılara varmak yanlış olur.”
KESİN SONUÇ İÇİN ÇALIŞMANIN İNSANLAR ÜZERİNDE YAPILMASI BEKLENMELİ

Bu tür çalışmaların sonuçlarının daha iyi yorumlanması ve kullanılabilir hale gelmesi için insanlar üzerinde de benzer sonuçların elde edilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, Pre-klinik olarak adlandırılan bu tür çalışmaların sonuçlanmasının yıllar sürebildiği ve bazen de ilerleyen çalışmalarda beklenen sonuçların alınamadığı hatırlatıldı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.