Ihlamur çiçeğinin yıllardır çay olarak değişik rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını aktaran Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, ıhlamurun etkili olmasında çiçeklerin kalitesinin yanı sıra hazırlama yönteminin de rol oynadığını belirtti.
Avrupa İlaç Kurumu’nun, farklı ıhlamur türlerinin çiçeklerinin geleneksel olarak soğuk algınlığı belirtilerini ve hafif stresi rahatlatıcı olarak kullanılabileceğini kabul ettiğini belirten Prof. Sezik, ıhlamur çiçeğinin kalitesiz olması durumunda Avrupa İlaç Kurumu tarafından belirtilen etkilerin sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi.
‘AÇIKTA SATILAN IHLAMURLARI ALMAYIN’
Açıkta, aktar gibi dükkanlarda satılan ıhlamurların kullanılmasının tavsiye edilmediğini dile getiren Sezik, “Çuvallarda, kutularda saklanan, kaç yıl önce toplandığı bilinmeyen, katıştırılmış olması muhtemel, mikroorganizma ve bu mikroorganizmaların meydana getirdiği aflatoksinler gibi zararlı maddeleri taşıyabilecek çiçeklerin kullanılmasının sağlığa yarar yerine zarar verebileceği unutulmamalıdır. Bilinen firmaların mikrobiyolojik ve diğer kalite kontrolleri yapılmış poşet çayları tercih edilmelidir” dedi.
HAZIRLANMA ŞEKLİ ETKİYİ ARTIRIYOR
Şifa amacıyla içiliyorsa, içinde 2-2,5 gram ıhlamur çiçeği taşıyan 1 poşeti kupaya koyarak, üzerine çok kaynar olmayan sıcak su ilâve edilip, 5-10 dakika kadar bekletilerek içilmesini, eğer ıhlamur keyif için içiliyorsa, poşetin 4-5 dakika kadar sıcak suyda tutulmasını öneren Prof. Sezik, bitkiyi kaynar suda uzun süre bekletmenin doğru olmadığını söyledi: “Uzun süre kaynar suda bekletmek ıhlamurun yapısındaki maddelerin değişmesine neden olur. Ihlamurun hafif sarı olan rengi kırmızıya döner, kendine has kokusu kaybolur ve yararlı etkisi azalır. Bu durumda da içilen şey ıhlamur çayı olmaz.”
IHLAMUR BUĞUSU TERLETİYOR
“Son yıllarda yapılan bir klinik çalışmada, 40-50 derecedeki 500 ml suya iki poşet ıhlamur konmuş, hastaların 10 dakika ıhlamur buharları ile buğu yapması sağlanmış. Ihlamur buğusunun, hastalarda terletici etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir” diyen Prof. Dr. Sezik, ıhlamur çay ve buğusunun soğuk algınlığının etkilerini azaltmada birlikte kullanılmasını önerdi.
Avrupa İlaç Kurumu’nun, farklı ıhlamur türlerinin çiçeklerinin geleneksel olarak soğuk algınlığı belirtilerini ve hafif stresi rahatlatıcı olarak kullanılabileceğini kabul ettiğini belirten Prof. Sezik, ıhlamur çiçeğinin kalitesiz olması durumunda Avrupa İlaç Kurumu tarafından belirtilen etkilerin sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi.
‘AÇIKTA SATILAN IHLAMURLARI ALMAYIN’
Açıkta, aktar gibi dükkanlarda satılan ıhlamurların kullanılmasının tavsiye edilmediğini dile getiren Sezik, “Çuvallarda, kutularda saklanan, kaç yıl önce toplandığı bilinmeyen, katıştırılmış olması muhtemel, mikroorganizma ve bu mikroorganizmaların meydana getirdiği aflatoksinler gibi zararlı maddeleri taşıyabilecek çiçeklerin kullanılmasının sağlığa yarar yerine zarar verebileceği unutulmamalıdır. Bilinen firmaların mikrobiyolojik ve diğer kalite kontrolleri yapılmış poşet çayları tercih edilmelidir” dedi.
HAZIRLANMA ŞEKLİ ETKİYİ ARTIRIYOR
Şifa amacıyla içiliyorsa, içinde 2-2,5 gram ıhlamur çiçeği taşıyan 1 poşeti kupaya koyarak, üzerine çok kaynar olmayan sıcak su ilâve edilip, 5-10 dakika kadar bekletilerek içilmesini, eğer ıhlamur keyif için içiliyorsa, poşetin 4-5 dakika kadar sıcak suyda tutulmasını öneren Prof. Sezik, bitkiyi kaynar suda uzun süre bekletmenin doğru olmadığını söyledi: “Uzun süre kaynar suda bekletmek ıhlamurun yapısındaki maddelerin değişmesine neden olur. Ihlamurun hafif sarı olan rengi kırmızıya döner, kendine has kokusu kaybolur ve yararlı etkisi azalır. Bu durumda da içilen şey ıhlamur çayı olmaz.”
IHLAMUR BUĞUSU TERLETİYOR
“Son yıllarda yapılan bir klinik çalışmada, 40-50 derecedeki 500 ml suya iki poşet ıhlamur konmuş, hastaların 10 dakika ıhlamur buharları ile buğu yapması sağlanmış. Ihlamur buğusunun, hastalarda terletici etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir” diyen Prof. Dr. Sezik, ıhlamur çay ve buğusunun soğuk algınlığının etkilerini azaltmada birlikte kullanılmasını önerdi.