2010 yılında başlayan "Dünyada Yetişen Kayısı Türlerinin Mineral İçeriklerinin Belirlenmesi" adlı araştırmaya değinen Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, araştırma kapsamında Malatya'daki 240 çeşit kayısıdan örnekler alındığını söyledi.
Kayısı içeriğinin insan sağılığına yararlarının araştırıldığını ifade eden Önal, insan sağlığı için çok önemli olan selenyum ve çinko elementlerinin hemen hemen tüm kayısı çeşitlerinde bulunduğuna işaret etti.
"MAYATYA'DA KELLİK ORANI DÜŞÜK ÇIKAR"
Selenyumun saç dökülmesini engellediğini, yeniden çıkartmaya faydası olduğunu ve kanserle mücadelede etkili olduğunu aktaran Önal, "Çinkoyla beraber bunların meyvede olması ilginç. Birçok meyveyi incelediğimizde çoğunlukla selenyum eser miktardadır, çinko eser miktardadır. Hatta ilaç firmaları mineral haplarında bunları insanlara takviye olarak da sunmaktadır. Kayısı yemek dururken niye ilaç alalım? Malatya'da kellik oranı araştırılsa kayısıdan dolayı eminim ki bu oranının az çıkacağı sonucu ortaya çıkar. O zaman demek ki saçı dökülen insan, kayısı yiyecek" dedi.
GENETİĞİ İLE OYNANMAMIŞ OLMASI ZERDALİYE DEĞER KATIYOR
Numune alınan kayısıların 236'sının zerdali olduğuna işaret eden Önal, selenyumun bunlarda daha yüksek çıktığını vurguladı. Zerdalinin aşılı kayısı gibi hasattan sonra kükürtlenmeyen, endüstriyel amaçlı kullanılmayan, doğrudan yaş tüketilmesi gereken bir meyve olduğunu kaydeden Önal, zerdalinin çekirdeğinin toprağa düşmesiyle doğal olarak yetiştiğine dikkati çekti.
Kayısı içeriğinin insan sağılığına yararlarının araştırıldığını ifade eden Önal, insan sağlığı için çok önemli olan selenyum ve çinko elementlerinin hemen hemen tüm kayısı çeşitlerinde bulunduğuna işaret etti.
"MAYATYA'DA KELLİK ORANI DÜŞÜK ÇIKAR"
Selenyumun saç dökülmesini engellediğini, yeniden çıkartmaya faydası olduğunu ve kanserle mücadelede etkili olduğunu aktaran Önal, "Çinkoyla beraber bunların meyvede olması ilginç. Birçok meyveyi incelediğimizde çoğunlukla selenyum eser miktardadır, çinko eser miktardadır. Hatta ilaç firmaları mineral haplarında bunları insanlara takviye olarak da sunmaktadır. Kayısı yemek dururken niye ilaç alalım? Malatya'da kellik oranı araştırılsa kayısıdan dolayı eminim ki bu oranının az çıkacağı sonucu ortaya çıkar. O zaman demek ki saçı dökülen insan, kayısı yiyecek" dedi.
GENETİĞİ İLE OYNANMAMIŞ OLMASI ZERDALİYE DEĞER KATIYOR
Numune alınan kayısıların 236'sının zerdali olduğuna işaret eden Önal, selenyumun bunlarda daha yüksek çıktığını vurguladı. Zerdalinin aşılı kayısı gibi hasattan sonra kükürtlenmeyen, endüstriyel amaçlı kullanılmayan, doğrudan yaş tüketilmesi gereken bir meyve olduğunu kaydeden Önal, zerdalinin çekirdeğinin toprağa düşmesiyle doğal olarak yetiştiğine dikkati çekti.
"BİR KİLOGRAM ZERDALİDE 3 MİLİGRAM SELENYUM VAR"
Zerdalide selenyum oranının yüksek olduğuna vurgu yapan Önal, "Bir kilogram zerdali de ortalama 3 miligram selenyum var. Şeftaliden az ama şeftalinin tüketimiyle kayısının tüketimi bir değil. Şeftalideki içerik de çeşidine göre değişiyor. Kayısıda bunların hepsinin bir arada olması önemli. Mesela kayısıda fazla olan bir başka element de potasyum. A vitamini çok fazla. Bunların insan sağlığına önemi biliniyor. Potasyumun, selenyumun, A vitamini ve çinkonun yüksek miktarda çıkması, bunların hepsinin insan vücudu tarafından alınmasının daha kolay olduğunun göstergesi" değerlendirmesinde bulundu.
Zerdalide selenyum oranının yüksek olduğuna vurgu yapan Önal, "Bir kilogram zerdali de ortalama 3 miligram selenyum var. Şeftaliden az ama şeftalinin tüketimiyle kayısının tüketimi bir değil. Şeftalideki içerik de çeşidine göre değişiyor. Kayısıda bunların hepsinin bir arada olması önemli. Mesela kayısıda fazla olan bir başka element de potasyum. A vitamini çok fazla. Bunların insan sağlığına önemi biliniyor. Potasyumun, selenyumun, A vitamini ve çinkonun yüksek miktarda çıkması, bunların hepsinin insan vücudu tarafından alınmasının daha kolay olduğunun göstergesi" değerlendirmesinde bulundu.