Philadelphia Çocuk Hastanesi'nden bir ekip geliştirdikleri yapay rahmi erken doğmuş kuzularda başarıyla test etti.
Hayvanların kese içindeyken "gözlerini açtığı, daha aktif hale geldiği, normal nefes alma ve yutma hareketleri gösterdiği" tespit edildi.
Erken doğmuş bebeklerin yarısının hayatta kalamamasının ana nedeni akciğerlerinin erken doğum nedeniyle tam olarak gelişmemesi.
Ekip yapay rahimlerin kullanıldığı 300 başarılı test gerçekleştirdi. Bu testler sonucunda hayvanların normal beyin gelişimi gösterdiği ve sanki annelerinden besleniyormuş gibi dengeli beslenebildikleri tespit edildi.
ABD'de Gıda ve İlaç İdaresi ( FDA ), "EXTEND" adı verilen yapay rahmi insan deneylerinde kullanma konusunu görüşmek için uzmanlarla bir araya geldi ve bu yılın sonlarına doğru karar açıklanacak.
İlişkili Haberler
Bir bebek genellikle 37 ila 40. haftalar arasında doğar. Ancak 28 hafta veya daha erken doğan bebekler prematüre olarak tanımlanır. Dünya genelinde her yıl 15 milyon bebek prematüre doğuyor.
Prematüre bebeklerin sorunlarının çoğu akciğerin olgunlaşmamasından kaynaklanır. Yapay rahim bebeğin doğumdan önce sahip olduğu ortamın aynısını kopyalayarak çalışıyor.
Yapay rahim fetüsün göbek kordonunu kan dolaşımı sağlayan ve rahmi taklit ederek fetüsü sıvı bir kese içine yerleştiren bir oksijenatöre bağlayarak fetüsün nefes almasına izin verir.
Deneyde gözlemlenen kuzular, 23-24 haftalık prematüre insan yavrusunun biyolojik eşdeğeri olan 106 ila 113 gün arasında doğdu.
Erken doğmuş kuzular üzerindeki ilk deneylerin onları hayatta tuttuğu ve hayvanların akciğer, beyin ve diğer organlarda sağlıklı gelişim gösterdiği belirlendi.
Kuzularda gerçekleştirilen başarılı deneyler FDA'nın insan deneylerini başlatmak için onay almayı düşünmesine yol açtı. Yılın sonlarına doğru insan deneyleri konusunda karar açıklanacak.