Omurga sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Pek çok kişi bel fıtığı ve omurga ağrılarından dert yanıyor ve kimi zaman da doktora başvurmadan önce kulaktan dolma yanlış bilgilerle hareket edebiliyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Yapılan her yanlış hastayı daha kötü duruma sokabilir.

Haberler ntv.com.tr 26.06.2015 - 11:26

Omurga sorunlarında doğru teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu ve hekime danışılmadan yapılan yanlışların kalıcı hasarlara yol açabileceğini söyleyen Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, omurga ile ilgili doğru bilinen yanlışları şöyle sıralıyor: 

Ameliyat, bel fıtığı veya omurga kireçlenmelerinde son çaredir.

YANLIŞ: Sanılanın aksine, bazı durumlarda ameliyat ilk seçenek olabilir. Özellikle uzun süre devam eden şiddetli ağrılardan, ayaklarda kuvvet kaybından ve idrar kaçırmaktan şikayet ediliyorsa ameliyat tercih edilebilir.

Omurga ameliyatları çok risklirdir.

YANLIŞ: Günümüzde uygulanan yeni yöntemlerle risk oranı çok aza indirgenmiştir. Yeni teknolojilerle uygulanan ameliyatlarda yüzde 1 ‘den azdır.

Omurgamdan ameliyat olursam felç olurum.

YANLIŞ: Nöromonitorizasyon adı verilen sistemle ameliyat esnasında sinirlerin fonksiyonları sürekli kontrol altında tutularak sinirlerle ilgili gelişebilecek komplikasyonlar önceden önlenebilir.

Ameliyat sonrasında hastalığın nüks etme riski yüksektir.

YANLIŞ: Ameliyat sonrasında istirahat süresine uyulan hastalarda, kilo düzenlemesi yapılıp, düzenli egzersizler ve doğru oturup kalkma eğitimleri de verildiği takdirde, hastalığın yeniden nüks etme oranı yüzde 5’in altına düşer. Hangi yöntemle tedavi olunursa olunsun risk faktörlerinin azaltılıp hayatın ona göre düzenlenmesi gerekir.

Fizik tedavi ve egzersiz bel fıtığını tamamen yok edebilir.

YANLIŞ: Fizik tedavi ve diğer yöntemler orijinal halini kaybetmiş dokuyu eski haline sokamaz. Bu tür tedavilerde amaç kas ve eklemleri kuvvetlendirip vücut yükünü dağıtmaktır.

Bel fıtığında masaj ve bel çekme ile iyileşmek mümkündür.

YANLIŞ: Bu yöntemler fizik tedavi için de kullanılabilen yöntemlerdir ancak her hastaya göre farklı uygulanması ve hekim gözetimi altında yapılması gerekir. Dışarıda ehliyetsiz kişiler tarafından yapılan bu tür tedavi girişimleri yüksek risk taşır. Yanlış uygulanan bu tür girişimler sakat kalma ile dahi sonuçlanabilir.

Omurga problemleri kişinin zayıf veya kilolu olmasıyla ilişkilidir.

YANLIŞ: Omurga hastalıklarında kilo önemli bir etkendir. Ancak kas yapısı zayıf ama az kilolu kişilerde de bel fıtığı ve diğer omurga hastalıkları ortaya çıkabilir.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.