İlişkili Haberler
Anasınıfı yani okula hazırlık eğitiminin zorunlu hale getirilmesiyle birlikte çocukların ilkokula uyum sürecinin geçtiğimiz yıllara göre kolaylaştığını belirten Uzman Psikolog Belgü Kaçmaz, anne-babalara okula uyum sürecinde yardımcı olacak bir öneri rehberi hazırladı.
Okula uyumun, okulların açıldığı günden itibaren en fazla bir ay içinde tamamlanmasının beklendiğini belirten Psikolog Kaçmaz, okula uyumun adımlarını şöyle sıraladı:
-Çocuğun itiraz etmeden (ağlamadan, mide bulantısı, karın ağrısı gibi bedensel semptomlar göstermeden, annesinden/babasından kolayca ayrılarak) okula gelmesi.
- Okul saatlerinin tamamında okulda bulunabilmesi.
- Öğretmeni ve arkadaşları ile ilişki kurabilmesi.
- Sınıfını, sırasını, öğretmenini ve eşyalarını benimsemesi.
- Okul içinde yolunu bulabilmesi, kendi başına tuvalet, kantin, yemekhane gibi yerlere gidip gelebilmesi.
- Teneffüs ve ders kavramını anlaması, sınıf içindeki kurallara uyması.
- Arkadaş edinebilmesi.
Okula uyumun, uzun ve zor bir süreç olduğunu dile getiren Kaçmaz, “Çocuğunuzun okula giderken zorlanmaması bir yana, okul içinde de kendine bir yer edinebilmesi okula uyum sağladığının en önemli göstergesidir” dedi.
Okula uyum sürecinde zorluk yaşayan çocuklarda en sık görülen durumun kaygı olduğunu aktaran Psikolog Kaçmaz’ın bu konudaki görüşleri şöyle:
“Çocuk annesinden, babasından ve evinden ayrı kalmakla ilgili kaygı yaşar. Bu kaygı hali zaman zaman bedensel problemlerle kendini belli eder (karın ağrısı, kusma, mide bulantısı vb.) zaman zaman da çocuk ağlar, sınıfa girmez, servise binmez ya da zorla sınıfa girse bile sınıf içinde ağlamaya devam eder, bu süreç uzun sürerse derslerinde geri kalmaya başlayabilir. Böyle bir durumda anne-babalara, sınıf öğretmenine ve rehberlik birimlerine çok iş düşmektedir.
Çocuklar, anne-babaları kaygılı oldukça daha fazla kaygılanır. Bu nedenle çocuğunuzu ve kendinizi okula hazırlamalısınız. O artık büyüdü ve ilkokula başlamaya hazır. Kendi ayaklarının üzerinde durur ve başına bir şey gelmeden evine geri dönebilir.
Siz çocuğunuza güvenirseniz onun da kendine olan güvenini arttırırsınız ve böylece sizden daha kolay ayrılır.
Okullar açılmadan çocuğunuzla birlikte gideceği okulu ziyaret edebilir, gelecekteki günlerde neler olabileceği ile ilgili onunla konuşarak, hayal kurarak onun merak etmesini sağlayabilirsiniz. Böylece çocuğunuz hem okula aşina olarak başlayacaktır hem de kendini daha güvende hissedecektir. İlk gün önemlidir. Onu sınıf öğretmenine teslim ettikten sonra sınıf öğretmeni ne diyorsa onu yapmanızda yarar var.
Tekrar tekrar geri dönüp sarılmak, ağlıyorsa onunla birlikte ağlamak ya da sınıftan çıkmamak işe yaramayacak tam tersine çocuğunuz daha da kaygılanacaktır.
Çocuğunuz ertesi gün okula gitmek istemeyebilir, ağlayarak sizden ayrılmak istemeyebilir. Bu durumda yapılacak tek şey onu alıp mutlaka okula getirmektir. "
“Fakat bazen hassas ve fazla kaygılı çocuklarda okula uyum süreci uzayabilmektedir. Bu durumda öncelikle okulun rehberlik servisinden yardım almakta fayda var. Fakat sorun hala çözümlenmiyorsa mutlaka bir uzman yardımı almaları gerekmektedir.”