Amerika Birleşik Devletleri'nde Harvard ve Taft üniversitelerinde, yaklaşık 22 bin kişinin 15 yıl izlenmesiyle yapılan iki araştırma yağlı süt, peynir ve yoğurt yiyenlerin obezite ve diyabet riskinin ‘light’ ürün tüketenlerden çok daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.
Harvard Üniversitesi’nin ‘Kadın Sağlığı Çalışması’ kapsamında 18 bin 438 kadın 11 yıl takip edildi. Araştırmaya göre tam yağlı süt ürünleriyle beslenenlerde obezite riskinin en az yüzde 8 oranında daha düşük olduğu sonucuna ulaşıldı.
üç yıl önce İsveç’te yapılan tam yağlı süt, tereyağı, peynir ve kaymak tüketen orta yaştaki erkeklerin 12 yıl boyunca izlendiği araştırmada ise bu kişilerin az yağlı ürün tüketenlerden obezite riskinin daha düşük olduğu saptanmıştı.
Uzmanlar düşük kalorili olduğu için tavsiye edilen ancak bir çoğu tatlandırıcı içeren yağsız süt ürünlerine göre yağlı süt ürünlerinin sindiriminin daha yavaş ve daha doyurucu olduğunu belirtiyor.
Taft Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada ise diyabet riskinin tam yağlı süt ürünlerini tüketenlerde, yağsız veya düşük yağlıları tüketenlere göre daha düşük olduğu tespit edildi.
Harvard Üniversitesi’nin ‘Kadın Sağlığı Çalışması’ kapsamında 18 bin 438 kadın 11 yıl takip edildi. Araştırmaya göre tam yağlı süt ürünleriyle beslenenlerde obezite riskinin en az yüzde 8 oranında daha düşük olduğu sonucuna ulaşıldı.
üç yıl önce İsveç’te yapılan tam yağlı süt, tereyağı, peynir ve kaymak tüketen orta yaştaki erkeklerin 12 yıl boyunca izlendiği araştırmada ise bu kişilerin az yağlı ürün tüketenlerden obezite riskinin daha düşük olduğu saptanmıştı.
Uzmanlar düşük kalorili olduğu için tavsiye edilen ancak bir çoğu tatlandırıcı içeren yağsız süt ürünlerine göre yağlı süt ürünlerinin sindiriminin daha yavaş ve daha doyurucu olduğunu belirtiyor.
Taft Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada ise diyabet riskinin tam yağlı süt ürünlerini tüketenlerde, yağsız veya düşük yağlıları tüketenlere göre daha düşük olduğu tespit edildi.