Kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlaması nasıl geçer?

Yaşam kalitesini etkileyen kulak çınlaması kanserden, orta kulak iltihaplarına, alerjiden geniz eti büyümesine kadar pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Peki, kulak çınlaması neden olur? Nasıl geçer?

Haberler ntv.com.tr 14.07.2020 - 16:13

Tıptaki adıyla tinnitus olarak bilinen kulak çınlaması, bir hastalık değil. Ancak başka hastalıkların habercisi olabilir. Genellik kısa süren çınlamalar sadece rahatsız edici özelliğe neden olsa da kulak  çınlamasının uzun sürmesi ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul ediliyor.

Yapılan araştırmalar, kulağın kendisinin çınlamayı ürettiğini ortaya koydu.Çınlama iç kulaktaki işitmeyi algılayan tüylü hücrelerden ve/veya işitme sinirindeki bir takım rahatsızlıklardan kaynaklanır. Ancak aşırı sessiz bir ortamda sağlıklı genç insanların %95’i çınlama algılamıştır. Dolayısıyla çınlamanın herkeste olduğu ancak bir takım nedenlerle hissedilir hale geldiği düşünülmektedir.

KULAK ÇINLAMASI NEDEN OLUR?

Kulak çınlamasının birçok nedeni olabiliyor. Bu nedenler çoğunlukla masum olsa da bazı ciddi hastalıklarda kulak çınlamasına sebep olabiliyor.

Kulak çınlamasının bazı nedenleri şöyle sıralanabilir:

-Kulak kiri

-Kulak zarındaki enfeksiyonlar

-Sinüzit

-Kulak bölgesinde travma

-Orta kulakta sıvı birikmesi

-Alerji

-Baş ve boyun bölgesindeki atardamar genişlemeleri

-Diyabet

-Tiroid hastalıkları

-Yüksek sese maruz kalmak

-Yaşlanma sonucu ortaya çıkan işitme sinirlerinde oluşan hasar

-Beyin tümörü

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİYOR?

Kulak çınlamaları çocuklar dahil, her yaşta görülebiliyor. Toplumda görülme sıklığı yüzde 10-15 arasında olan sorun, 40 yaşından sonra artıyor. Genellikle erkeklerde kadınlara oranla biraz daha fazla görülüyor.

Kulak çınlaması süreklilik kazanmışsa, baş dönmesi eşlik ediyorsa ve özellikle tek taraflı ise bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmak gerekiyor. Şiddeti artmışsa, günlük yaşantıyı ve iletişimi bozacak konsantrasyon problemi oluşturur hale gelmişse mutlaka tedavi edilmesi öneriliyor.

KULAK ÇINLAMASI NASIL GEÇER?

Tanı koymak kulak çınlaması tedavisi için atılan ilk adımdır. Kulak çınlamasına neden olan rahatsızlık bulunarak tedavi edilir. Örneğin; işitme sinirinde bir tümöre bağlı meydana geliyorsa cerrahi tedavi veya radyoterapi gibi yöntemler uygulanabilir. 

Yine dış kulak yolundaki kire bağlı gelişiyorsa kulağın temizlenmesi veya orta kulak yolundaki sebeplere de bağlı olarak medikal veya cerrahi yollarla hasta tedavi edilebilir.

Sebebi bulunamayan durumlarda ise daha genel tedavi yöntemleri kullanılabilir. Kulak çınlaması sistemik nedenlere bağlı gelişiyorsa yüksek tansiyon, çinko eksikliği, kolesterol, B12 veya demir eksikliği gibi öncelikle bu hastalıkların tedavisinin yapılması gereklidir.

ARŞİV: KULAK ÇINLAMASI NEDEN OLUR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.