Kırmızı acı biberle ilgili, ezber bozan bir iddia ortaya atıldı.
Endokrinoloji Profesörü Dr. Mitat Bahçeci, kırmızı acı biberin zayıflatmayıp şişmanlattığını ileri sürdü.
"Kırmızı ya da yeşil bibere acılığı veren içindeki kapsaisin isimli maddedir" diyen Bahçeci şunları söyledi:
"Yemek yemeye başladıktan bir süre sonra dil epitelindeki ve ince bağırsaktaki tat reseptörleri uyarılarak, GLP-1 isimli hormon salgılanır. Bu hormon merkezi sinir sistemine iletimde bulunarak, 'tamam bu kişi artık doydu' uyarısında bulunur. Kırmızı biber içerisindeki kapsaisin isimli madde ise GLP-1'in sinirsel iletimini bozar ve 'doydu' sinyali gitmez. Bünye sinyal alamadığı için daha çok yemek yer, kişinin iştahı açılmaya başlar ve bir süre sonra da obeziteye neden olur."
UYARI
Milyonlarca kişinin her konuda istediği bilgiye internetten ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Bahçeci, başta zayıflamak isteyenlerin ticari tuzaklara düştüklerini söyledi.
Ünlülerin zayıflama sırlarının verildiği sitelerde mutlaka yanında bir de ürünün satıldığını vurgulayan Prof. Dr. Bahçeci, "Acı kırmızı biberin zayıflattığı anlatılırken, yanında da 'biber hapı' altında tabletlerin reklamı yapılıyor, satışa sunuluyor" diye konuştu.
MEKSİKA ÖRNEĞİ
Adana, Diyarbakır, Antakya, Gaziantep gibi illerde kırmızı acı biberin çok fazla tüketildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bahçeci, "Bu illerde yaşayan insanların geneline baktığınızda beden kitle indeksi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Kırmızı acı biber gerçekten zayıflatsaydı, buralarda obeziteyi en az görmemiz gerekirdi.
Ya da acı biberin dünyada en çok tüketildiği ülke Meksika. Meksikalı denilince gözümüzün önüne kısa boylu, kilolu, tıknaz, obez tipler geliyor. Yani kapsaisin isimli maddenin zayıflatıcı etkisi olduğu yönündeki iddialar gerçek dışıdır" diye konuştu.
Endokrinoloji Profesörü Dr. Mitat Bahçeci, kırmızı acı biberin zayıflatmayıp şişmanlattığını ileri sürdü.
"Kırmızı ya da yeşil bibere acılığı veren içindeki kapsaisin isimli maddedir" diyen Bahçeci şunları söyledi:
"Yemek yemeye başladıktan bir süre sonra dil epitelindeki ve ince bağırsaktaki tat reseptörleri uyarılarak, GLP-1 isimli hormon salgılanır. Bu hormon merkezi sinir sistemine iletimde bulunarak, 'tamam bu kişi artık doydu' uyarısında bulunur. Kırmızı biber içerisindeki kapsaisin isimli madde ise GLP-1'in sinirsel iletimini bozar ve 'doydu' sinyali gitmez. Bünye sinyal alamadığı için daha çok yemek yer, kişinin iştahı açılmaya başlar ve bir süre sonra da obeziteye neden olur."
UYARI
Milyonlarca kişinin her konuda istediği bilgiye internetten ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Bahçeci, başta zayıflamak isteyenlerin ticari tuzaklara düştüklerini söyledi.
Ünlülerin zayıflama sırlarının verildiği sitelerde mutlaka yanında bir de ürünün satıldığını vurgulayan Prof. Dr. Bahçeci, "Acı kırmızı biberin zayıflattığı anlatılırken, yanında da 'biber hapı' altında tabletlerin reklamı yapılıyor, satışa sunuluyor" diye konuştu.
MEKSİKA ÖRNEĞİ
Adana, Diyarbakır, Antakya, Gaziantep gibi illerde kırmızı acı biberin çok fazla tüketildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bahçeci, "Bu illerde yaşayan insanların geneline baktığınızda beden kitle indeksi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Kırmızı acı biber gerçekten zayıflatsaydı, buralarda obeziteyi en az görmemiz gerekirdi.
Ya da acı biberin dünyada en çok tüketildiği ülke Meksika. Meksikalı denilince gözümüzün önüne kısa boylu, kilolu, tıknaz, obez tipler geliyor. Yani kapsaisin isimli maddenin zayıflatıcı etkisi olduğu yönündeki iddialar gerçek dışıdır" diye konuştu.