Çocukların sağlıklı ve doğal gıdalarla beslenmesinin çok önemli olduğunu, paketlenmiş suni yiyecekleri asla tüketmemeleri gerektiğini söyleyan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, çocuk beslenmesinin püf noktalarına değindi.
Günümüz çocuklarının hareketsiz yaşadıklarına dikkat çeken Karatay, “Saatlerce bilgisayar başında kalmak beyinleri dumura uğratıyor, çocuklar hareket etsin” dedi.
Günümüz çocuklarının hareketsiz yaşadıklarına dikkat çeken Karatay, “Saatlerce bilgisayar başında kalmak beyinleri dumura uğratıyor, çocuklar hareket etsin” dedi.
"Şeker beynin gıdasıdır" denir ancak şeker ve tatlılar geçici bir süre enerji ve mutluluk sağlar, beyne gıda vermez.
Öğrencilere şeker yemelerini hiçbir zaman önermediğine dikkat çeken Karatay, şekerin sadece geçici bir rahatlama sağladığını ancak beyni beslemediğini söyledi.
Zihinsel performans için şeker yerine kahveyi öneren Karatay, Türk kahvesinin beyin için uyarıcı olduğuna vurgu yaptı, "Çocuklar, Türk kahvesini şekersiz olmak şartıyla istedikleri kadar içebilir. Kahve çok güçlü bir antioksidandır. Şeker beyinde tahribat yapar, Türk kahvesi onu düzeltir, cin gibi yapar” diye konuştu.
Zihinsel performans için şeker yerine kahveyi öneren Karatay, Türk kahvesinin beyin için uyarıcı olduğuna vurgu yaptı, "Çocuklar, Türk kahvesini şekersiz olmak şartıyla istedikleri kadar içebilir. Kahve çok güçlü bir antioksidandır. Şeker beyinde tahribat yapar, Türk kahvesi onu düzeltir, cin gibi yapar” diye konuştu.
“ÇOCUKLARA PAÇA VERİN”
Türkiye'de zeytin, zeytin yağı, fındık ve fıstığın bol olduğunu anlatan Karatay, şöyle konuştu: "Çocukları bunlara alıştırmamız lazım. Sarısıyla doğal köy yumurtası, yağıyla doğal kuzu eti yemeleri lazım. Çocuklara paça vermek de çok önemli. Büyüme çağındaki çocukların köy tereyağı yemesi de çok önemli. Bunların içinde çocukların büyüme çağında çok ihtiyaçları olan kalsiyum, protein, mineral, vitamin, omega 3 ve bütün yağlar bulunuyor. Bu yağlar ve çocukların büyüme çağında ihtiyacı olan A, D, E ve K vitaminleri vücuda girdiği zaman çocuklar cin gibi oluyor."
“FISTIK FINDIK ÇITIR ÇITIR HEM KAN YAPAR, HEM ISITIR”
Daha önceki konuşmalarında “Fıstık fındık, çıtır çıtır hem kan yapar, hem ısıtır”
diyerek sağlıklı kuruyemişlerin önemine vurgu yapan Prof. Karatay,
çocuklara, kan yapıcı ve vücudu ısıtıcı özelliği bulunan fındık ve fıstığı bolca yemeleri tavsiyesinde de bulundu: "Fındık ve fıstıkta doğal karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminler vardır. Fındık, fıstık doğanın vitamin ve mineral kaynağıdır."
Türkiye'de zeytin, zeytin yağı, fındık ve fıstığın bol olduğunu anlatan Karatay, şöyle konuştu: "Çocukları bunlara alıştırmamız lazım. Sarısıyla doğal köy yumurtası, yağıyla doğal kuzu eti yemeleri lazım. Çocuklara paça vermek de çok önemli. Büyüme çağındaki çocukların köy tereyağı yemesi de çok önemli. Bunların içinde çocukların büyüme çağında çok ihtiyaçları olan kalsiyum, protein, mineral, vitamin, omega 3 ve bütün yağlar bulunuyor. Bu yağlar ve çocukların büyüme çağında ihtiyacı olan A, D, E ve K vitaminleri vücuda girdiği zaman çocuklar cin gibi oluyor."
“FISTIK FINDIK ÇITIR ÇITIR HEM KAN YAPAR, HEM ISITIR”
Daha önceki konuşmalarında “Fıstık fındık, çıtır çıtır hem kan yapar, hem ısıtır”
diyerek sağlıklı kuruyemişlerin önemine vurgu yapan Prof. Karatay,
çocuklara, kan yapıcı ve vücudu ısıtıcı özelliği bulunan fındık ve fıstığı bolca yemeleri tavsiyesinde de bulundu: "Fındık ve fıstıkta doğal karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminler vardır. Fındık, fıstık doğanın vitamin ve mineral kaynağıdır."
Çocuklar mutlaka kuru fasulye, mercimek, börülce yemeli. Yalnız kuru fasulye, pilav üstü olmayacak.
"KANTİNLERDE DOĞAL GIDALAR BULUNABİLİR"
Kuru baklagillerin doğal karbonhidrat içerdiğini hatırlatan Karatay, okul kantinlerindeki hazır yiyeceklerin çocukların sağlığına zararlı olduğuna vurgu yaparak, kantinleri sağlıklı hale getirmenin zor olmadığını söyledi.
Prof. Dr. Canan Karatay, "Kantinlerde doğal, günlük sebze ve meyveler bulunabilir, çocuklara onlar sunulabilir. Sağlıklı, doğal süt, fındık ve fıstık da sunulabilir. Anneler, okula giderken çocuklarının ceplerine, çantalarına fındık, fıstık, bir de ayran, ev yapımı yoğurt koysun. Çocuklar ev yoğurdunun içine ceviz koyup kaşıklasın. Kantinlerde pakete girmiş yiyecek bulunmasın. Ceviz, omega 3, D vitamini çok önemli, beyni geliştirmek için. Roma İmparatorluğu zamanında ruh hastalarına ceviz yediriliyordu, beyinlerini geliştirmesi için" diye konuştu.
Kuru baklagillerin doğal karbonhidrat içerdiğini hatırlatan Karatay, okul kantinlerindeki hazır yiyeceklerin çocukların sağlığına zararlı olduğuna vurgu yaparak, kantinleri sağlıklı hale getirmenin zor olmadığını söyledi.
Prof. Dr. Canan Karatay, "Kantinlerde doğal, günlük sebze ve meyveler bulunabilir, çocuklara onlar sunulabilir. Sağlıklı, doğal süt, fındık ve fıstık da sunulabilir. Anneler, okula giderken çocuklarının ceplerine, çantalarına fındık, fıstık, bir de ayran, ev yapımı yoğurt koysun. Çocuklar ev yoğurdunun içine ceviz koyup kaşıklasın. Kantinlerde pakete girmiş yiyecek bulunmasın. Ceviz, omega 3, D vitamini çok önemli, beyni geliştirmek için. Roma İmparatorluğu zamanında ruh hastalarına ceviz yediriliyordu, beyinlerini geliştirmesi için" diye konuştu.