Kanser ağrıları tedavi edilebilir

Ağrının, kanserin neden olduğu doku hasarı veya tedaviye bağlı olarak ortaya çıktığını belirten Medikal Onkolog Doç. Nilüfer Avcı, kanser ağrılarının tedavi edilebilir olduğunu söyledi, "Ağrı, kanser hastalarının kaderi değil" dedi.

Haberler DHA 05.03.2018 - 17:20

Fotoğraf: Getty Images Turkey
Kanser ağrılarının giderilmesi için uygulanan tedaviler hakkında bilgi veren Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Avcı, ağrının hoşa gitmeyen duysal ve duygusal bir deneyim olduğunu söyledi.

Doç. Avcı, "Tüm kanser hastalarında ağrı oluşmaz. Fakat yapılan çalışmalar ile kanser hastalarının yüzde 55'inin ağrıdan muztarip olduğunu söyleyebiliriz. Ağrı, kanserin erken evrelerinden çok, ileri evrelerinde görülür. Tabii ki bütün ağrılar aynı özellikte veya aynı şiddette değildir. Hafif, orta veya şiddetli, yanıcı ve keskin karakterde olabilir" dedi.

"TEDAVİ İÇİN AĞRININ ÖZELLİKLERİNİN BİLİNMESİ GEREKİR"

Ağrının tedavi edilebilmesi için yeri, şiddeti, başlangıç zamanı gibi özelliklerin mutlaka bilinmesi gerektiğini vurgulayan Avcı, "Halk arasında maalesef morfinin bağımlılık yaptığı düşünülür. Bu nedenle kanser hastasının yakını, hastasının morfin kullanmasına izin vermez. Oysaki morfin bağımlılık yapmaz. Ancak bu ilaçlar mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Hastanın ağrısı diğer ağrı kesiciler ile kontrol altına alınamayacak kadar şiddetli ise doktor gözetiminde önerilir. Biz medikal onkologlar, morfini düşük dozda başlatırız ve hastanın ağrısının şiddetine göre dereceli olarak dozları arttırırız" diye konuştu.

SİNİR BLOKAJI DA UYGULANABİLİR

Ağrıyı tedavi etmenin farklı yöntemleri de olduğunu da belirten Medikal Onkolog, "Hastaların yüzde 10-20'sinde ağrı, ağrı kesiciler ile kontrol edilemeyebilir veya hasta ağrı kesicileri tolere edemeyebilir. Bu durumda, tümörün ağrıya neden olduğu bölgenin uyarılmasını sağlayan sinirin blokajı yapılır. Bu yöntemler her hastaya hemen uygulanmaz. Doktor değerlendirmesine ve hastanın durumuna göre aşamalı olarak önerilir" dedi.

VİDEO: KANSER RİSKİNE KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELER?
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.