Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan, yumurtanın başta demir olmak üzere vitamin ve mineraller yönünden zenginliğine dikkat çekti.
Özellikle çocuklar için protein ve demir kaynağı olan yumurtanın sağlıklı beslenme çerçevesinde düzenli tüketilmesini öneren Yücecan, yumurtanın pişirilmesi ve tüketimi sırasında bazı noktalara dikkat edilmesini istedi.
"YUMURTAYLA BİRLİKTE ÇAY TÜKETMEYİN"
Kahvaltılarda yumurtanın yanında çay içilmesini önermediklerini ifade eden Prof. Dr. Yücecan, şunları kaydetti:
"İlla içilecekse açık limonlu çay tercih edilmeli. Çaydaki tanen maddesi, kan yapıcı özelliği bulunan yumurtadaki demiri bağlıyor, emilmeden atılmasına yol açıyor. Demir içerikli diğer gıda ürünleriyle de çay tüketilmemeli. Bir saat sonra istenilen demde çay içilebilir. Çocuk, yaşlı ve hamilelerin içecekleri çayın açık ve limonlu olması, demir emilimi açısından önemli."
"DUDAK YARALARI İÇİN SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİN"
Yücecan, sağlıklı beslenme konusunda da bazı önerilerde bulundu.
Makarnanın haşlama suyunun dökülmesinin vitaminlerin kaybedilmesine yol açacağını vurgulayan Yücecan, "Kuru baklagiller de haşlanıp suyu dökülüyor. Bu da yanlış çünkü vitamin ve mineral kaybı fazla oluyor. Sütteki riboflavin (B2 vitamini) çok önemli. Dudak kenarlarında yara sorunu bulunanlar, süt ve ürünlerini tüketebilir. Genellikle bu yaralar riboflavin eksikliğinden kaynaklanıyor" dedi.
"TARHANAYI GÜNEŞTE KURUTMAYIN"
Prof. Dr. Yücecan, havuç salatasının üzerine limon suyu döküldükten sonra bekletilmesi durumunda da A vitamini kaybının yüzde 75'e çıktığı bilgisini verdi.
Yeşil kalması için sebze yemeklerine soda atılmasının B grubu vitaminlerinde kayıplara neden olacağını anlatan Yücecan, "Tarhananın güneşte kurutulmaması lazım. Güneş ışınları riboflavin kaybına yol açıyor" ifadesini kullandı.
Özellikle çocuklar için protein ve demir kaynağı olan yumurtanın sağlıklı beslenme çerçevesinde düzenli tüketilmesini öneren Yücecan, yumurtanın pişirilmesi ve tüketimi sırasında bazı noktalara dikkat edilmesini istedi.
"YUMURTAYLA BİRLİKTE ÇAY TÜKETMEYİN"
Kahvaltılarda yumurtanın yanında çay içilmesini önermediklerini ifade eden Prof. Dr. Yücecan, şunları kaydetti:
"İlla içilecekse açık limonlu çay tercih edilmeli. Çaydaki tanen maddesi, kan yapıcı özelliği bulunan yumurtadaki demiri bağlıyor, emilmeden atılmasına yol açıyor. Demir içerikli diğer gıda ürünleriyle de çay tüketilmemeli. Bir saat sonra istenilen demde çay içilebilir. Çocuk, yaşlı ve hamilelerin içecekleri çayın açık ve limonlu olması, demir emilimi açısından önemli."
"DUDAK YARALARI İÇİN SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİN"
Yücecan, sağlıklı beslenme konusunda da bazı önerilerde bulundu.
Makarnanın haşlama suyunun dökülmesinin vitaminlerin kaybedilmesine yol açacağını vurgulayan Yücecan, "Kuru baklagiller de haşlanıp suyu dökülüyor. Bu da yanlış çünkü vitamin ve mineral kaybı fazla oluyor. Sütteki riboflavin (B2 vitamini) çok önemli. Dudak kenarlarında yara sorunu bulunanlar, süt ve ürünlerini tüketebilir. Genellikle bu yaralar riboflavin eksikliğinden kaynaklanıyor" dedi.
"TARHANAYI GÜNEŞTE KURUTMAYIN"
Prof. Dr. Yücecan, havuç salatasının üzerine limon suyu döküldükten sonra bekletilmesi durumunda da A vitamini kaybının yüzde 75'e çıktığı bilgisini verdi.
Yeşil kalması için sebze yemeklerine soda atılmasının B grubu vitaminlerinde kayıplara neden olacağını anlatan Yücecan, "Tarhananın güneşte kurutulmaması lazım. Güneş ışınları riboflavin kaybına yol açıyor" ifadesini kullandı.