İdrarda kan görülmesine yol açan 9 nedene dikkat (Hematüri nasıl belirti verir?)

İdrarda kan görülmesi, genellikle tuvalet ihtiyacının ertelenmesi ya da idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanıyor gibi düşünülerek önemsenmiyor. Oysa idrarda görülen kan, böbrek taşından kansere kadar pek çok önemli hastalığa işaret edebiliyor ve tedavide geç kalınması, hayati tehlikeye yol açıyor.

Haberler ntv.com.tr 25.09.2017 - 16:33

İdrarda kan görülmesi yani “hematüri”, nedeni mutlaka belirlenmesi gereken bir sorun. Genellikle idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu taş hastalığı, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalıklar nedeniyle ortaya çıksa da, daha ciddi ve kötü huylu bir hastalığa bağlı da oluşabiliyor.  İdrarda kan görüldüğü andan itibaren ağrı, sancı, yanma ya da vücutta yüksek ateş olup olmadığına dikkat edilmeli. Eğer bu durumlardan biri ya da bir kaçı varsa mutlaka doktora başvurulmalı.

BAZI BESİNLERİN TÜKETİMİ DE İDRAR RENGİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

İdrarda kanamanın nedeni yaşa göre değişkenlik gösteriyor fakat idrar yolu enfeksiyonları her yaşta ön planda. İdrarda kanamanın kendini pembe, kahverengi ya da kırmızı renk idrarla gösterdiğini belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Egemen İşgören, “Bu durum kırmızı kan hücrelerinin varlığına da işaret eder. Çok küçük miktarda kan bile idrarın kırmızı görünmesine neden olabilir ve genellikle ağrısızdır. Eğer idrarda kan pıhtıları varsa ağrı ortaya çıkabilir. Bazı ilaçlar, pancar, meyan kökü ve böğürtlen gibi bazı besinler ile ağır spor ve egzersiz gibi nedenlerle de idrar rengi kırmızı olabilir. Bu durumda idrardaki renk değişikliği birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Bazı kötü huylu hastalıklarda da kanama birkaç gün içinde kendiliğinden gerileyebileceği için kırmızı ya da kanamalı idrar doğrudan ilaç, besinler ya da egzersiz gibi nedenlere bağlanmamalı, hemen doktora başvurulmalıdır” dedi.

İDRARDA KANAMAYA YOL AÇABİLECEK DURUMLAR

İdrar yolu enfeksiyonlarında.
İdrar yolları taş hastalığında.
Prostat büyümesinde.
Böbrek hastalıklarında.
Böbrek, mesane ve prostat kanseri varlığında.
Orak hücreli anemi ve Alport sendromu gibi kalıtımsal hastalıklarda.
Kaza ve darbe sonucu ortaya çıkan böbrek yaralanmalarında.
Bazı kanser ilaçları, penisilin, kan sulandırıcı ilaçların kullanımında.
Ağır egzersiz sonrasında görülebilir.

TEDAVİ, HASTALIĞA GÖRE DEĞİŞİYOR

İdrarda kanamanın nedenini tespit etmek için öncelikle doktor muayenesi yapılması ve hastanın idrar, kan ve radyolojik testler ile değerlendirilmesi gerektiğini belirten İşgören, “İdrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi, iyi huylu prostat büyümesinde ilaç tedavileri ile prostat boyutunun küçültülmesi ya da cerrahi müdahale, idrar yolu taş hastalığında şok dalga tedavisi ya da cerrahi müdahale, mesane tümörü varlığında ise endoskopik cerrahi uygulanır” değerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.