Hazır gıdalarda 'trans yağ' oranı sıfırlanacak

Sağlık Bakanlığı'nın obeziteyle mücadele amacıyla yürüttüğü "Türkiye Sağlık Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" kapsamında yapılacak yeni düzenlemeyle, hazır gıdalarda trans yağ kullanımı engellenecek.

Haberler Anadolu Ajansı 25.11.2016 - 13:04

Başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere, paydaş kurum ve sektör temsilcileriyle yapılacak çalışmalar sonunda belirlenecek süre içinde kademeli olarak hazır gıdalarda trans yağ oranının sıfırlanması öngörülüyor.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı İrfan Şencan, obezitenin, başta kalp-damar, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon gibi birçok hastalığın gelişimine neden olan ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

Şencan, sağlıklı beslenme bilincinin artırılması ve yeterli fiziksel aktivitenin yapılabilmesi için "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı"nın hazırlandığını ve Başbakanlık genelgesi olarak yayınlandığını anımsattı.

TRAN S YAĞLAR OBEZİTEDE ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ

Programın yeni aşamalarının da uygulamaya alınacağını, bu kapsamda hazır gıdalardaki trans yağların kaldırılmasına yönelik çalışma yürütüldüğüne işaret eden Şencan, şunları söyledi:

"Trans yağlar, obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon için bir risk faktörü, beslenme dengesini bozan bir sorun. Bunun için bizim hazır gıdalarda trans yağları sıfıra indirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili süreçte, şu anda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak çalışıyoruz. Elbette, Avrupa Birliği ülkelerindeki düzenlemeleri dikkate alıyoruz. Bu ülkelerde yasaklanmıyor ama zaten hazır gıdalarda trans yağ oranı yüzde 1'in altına indirilmiş. Bizde kraker, cips, patates kızartması, hazır kurabiye ve kekler, bisküvi, çikolata ve poğaça gibi hazır gıdalarda bulunan trans yağların tamamen kaldırılması sağlanacak. Bununla ilgili sektör için bir geçiş süreci belirlenecek. Çünkü sektörün buna adaptasyonu ve gerekli hazırlıkları yapması için bir süre gerekiyor. "

SEKTÖRE SÜRE TANINACAK

Konuyla ilgili yasal düzenlemelerin yapılacağına değinen İrfan Şencan, "Bu aynı zamanda kültür değişimi. Bunun yapılabilmesi için makul bir geçiş süreci belirlenecek. Bu sürenin ne kadar olacağına, sektörle yapacağımız görüşmeler sonunda karar vereceğiz. Hazır gıdalardaki trans yağlar, zamanla tamamen sıfırlanacak." diye konuştu.
TRANS YAĞ NEDİR?

Trans yağ, bitkisel yağa "hidrojenasyon" olarak adlandırılan bir işlemle "hidrojen" eklenmesiyle elde ediliyor. Bu işlemle, gıdaların raf ömrünün uzatılması amaçlanıyor. Hidrojen eklenen yağlar, kötü kolesterolü yükselterek kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi pek çok ciddi hastalığın gelişmesinde rol oynayabiliyor.

Ticari olarak hazırlanan pek çok gıdada trans yağ kullanılıyor. Bunlar arasında, kraker, cips, patates kızartması, hazır kurabiye ve kekler, bisküvi, çikolata ve poğaça gibi ürünler bulunuyor.

HAZIR GIDA AMBALAJLARININ ÜZERİNDEKİ İFADELERE DİKKAT

Bir gıdada trans yağ olup olmadığına ilişkin bilgi, ambalaj üzerinde bulunan "İçindekiler" bölümünde yer alıyor. Bazı ambalajlarda "trans yağ" yerine "hidrojene nebati yağ" veya "hidrojene bitkisel yağ" ifadeleri kullanılabiliyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.