İlişkili Haberler
Bilim insanları, çocukların ve gençlerin beyninde Alzheimer ve Parkinson hastalığına bağlı molekür hasarla yakından ilişkili olan hava kirliliği partikülleri buldu. Araştırma, ABD'deki Montana Üniversitesi'nden Lilian Calderon-Garcidueña tarafından yönetildi ve Environmental Research dergisinde yayınlandı.
DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 90'I KİRLİ HAVA SOLUYOR
Çığır açan keşif gelecekteki araştırmalarla doğrulanırsa, dünya çapında etkileri olacak, çünkü küresel nüfusun yüzde 90'ı güvensiz hava ile yaşıyor. Bununla birlikte uzmanlar, bulgular konusunda temkinli davranıyorlar ve nanopartiküllerin hasarın olası bir nedeni olmasına rağmen, bu durumun yaşamın ilerleyen dönemlerinde Alzheimer’a dönüşüp dönüşmeyeceğinin kanıtlanması için çalışmalar yürütülüyor.
Uzmanlar, hava kirliliğine daha fazla maruz kalmanın nörodejeneratif hastalık oranlarını artırdığını daha önceden biliyorlarlardı, ancak yeni çalışmanın önemi, hasarın meydana geldiği olası bir fiziksel mekanizmayı göstermesinden kaynaklanıyor.
ANİDEN ÖLEN 186 ÇOCUK VE GENCİN BEYNİ İNCELENDİ
Çalışma kapsamında araştırmacılar, Meksika’nın başkenti Mexico City'de aniden hayatını kaybeden ve yaşları 11 ay ile 27 arasında değişen 186 çocuk ve gencin beynini inceledi. İncelenen beyinlerde bol miktarda hava kirliliği nanopartikğlğ bulan araştırmacılar, bunların Alzheimer, Parkinson ve motor nöron hastalığının ayırt edici özellikleri olan anormal proteinlere yol açtığını belirtti. Öte yandan, daha az hava kirliliği olan bölgelerde aynı grubundaki insanların beyinlerinde anormal proteinler görülmedi.
Bilim insanları ayrıca çocuk ve gençlerin beyinlerinde bulunan hava kirliliği parçacıkları ile trafik tarafından üretilen ve Mexico City ve diğer birçok şehrin havasında bol miktarda bulunan metal bakımından zengin nanopartiküllerin şekli ve kimyasal bileşimi ile eşleştiğini buldu.
PARKİNSON'UN NEDENİ HALA TAM OLARAK BİLİNMİYOR
Araştırma, nanopartikülleri Parkinson hastalığında önemli bir beyin bölgesi olan substantia nigra'da buldu. İngiltere’deki Parkinson’s kuruluşunun müdür yardımcısı David Dexter, “Parkinson hastalığına neyin sebep olduğunu hala tam olarak anlamıyoruz, ancak bu çalışma, zayıf hava kalitesi ve nörodejenerasyonun yanı sıra metal toksisitesiyle bağlantılı araştırmalara dayanıyor. Parkinson, dünyadaki en hızlı büyüyen nörolojik rahatsızlıktır, bu nedenle çevrenin rolü küresel araştırmalarda gerçekten önemli bir alandır” ifadelerini kullandı.
TRUMP CORONA VİRÜSÜ KİMDEN KAPTI?