Cevizin beyin ve kalp sağlığı açısından yenmesi gerektiğini söyleyen İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, cevizdeki biyoaktif bileşenlerin, beyin hücrelerini koruduğunu söyledi.
Çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) beyin gelişimi ve işlevi üzerinde önemli etkileri olduğuna işaret eden Turhan, “Omega yağ asitleri açısından zengin bir ürün olan cevizle yapılan bilimsel çalışmalarda hafızayı, algıyı ve nöral etkileri iyileştirdiği gösterilmiştir. PUFA, omega 3, omega 6 gibi ve diğer fitokimyasallar açısından zengin bir içeriğe sahip olan cevizin, beyin ve kalp sağlığına faydaları oldukça fazladır” dedi.
PUFA’nın metabolik rahatsızlıklardan nöropsikiyatrik hastalıklara kadar olumlu etkisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Turhan, beyin gelişimi, yapısı ve fonksiyonlarının korunması için önemli gıda maddelerinden biri olduğunu kaydetti.
Fitokimyasalların kan plazmasındaki antioksidan seviyesini arttırdığını ve sinir yapısını koruyucu etki gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Turhan, “Cevizin yapısındaki bazı biyoaktif bileşiklerin, beyin hücrelerine koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır. Cevizin, beynin özellikle hafıza ve mekansal öğrenme gibi kritik bölgelerinde iyileştirici etkisi olduğu belirlenmiştir.
Zengin çoklu doymamış yağ asitleri ve polifenol ile kalp hastalıkları riskini azaltıyor.
Ceviz tüketiminin, her yaştaki bireyler için önemli olduğunu aktaran Prof. Turhan, "Özellikle öğrencilerimiz açısından hafızayı güçlendirici etkisi bulunan bu besin maddesini, günde bir avuç tüketmelerini öneriyorum” diye konuştu.