Diş apsesi beyin iltihabına neden olabilir

Ağız ve Diş Sağlığı haftasındayız. Türkiye'de 60 ila 70 yaş arasındaki bireylerin yüzde 65'inde diş eksikliği var. Nedeni genç yaşlarda önlem almamak. Diş sağlığı diğer organların sağlığı için de hayati önem taşıyor.

Haberler NTV 24.11.2016 - 09:48

Dişlerin günde en az iki kez fırçalanması, yılda iki kez de diş hekimi kontrolü şart.

Peki ne kadar uyguluyoruz?

İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Turhan Atalay’ın bu soruya verdiği cevap şöyle:

“Türkiye’de insanlarımızın ağız-diş sağlığı bakımı son derece zayıf, son derece kötü. Toplumdaki bireylerin diş eti iltihabı neredeyse yüzde 80 oranında. Bu, toplumumuzun dişlerini fırçalamadığını gösteriyor.”

Toplumun çoğunluğu mecbur kalmadıkça diş hekimine gitmiyor, ağız bakımını önerilen şekilde yapmıyor.

Ancak diş sağlığının öneminin özellikle ileri yaşlarda ortaya çıktığını belirten Prof. Atalay, “Türkiye’de 60-70 yaş arası bireylerin yüzde 65’inde tam diş eksikliği söz konusu. Yani ağızlarında hiç diş yok. Neden bu oluşuyor. diş hekimine gitmemekten, düzenli ağız bakımı yapmamaktan ve düzenli diş fırçalamamaktan oluşuyor” dedi.

BEYİN İLTİHABI BİLE YAPABİLİR

Ağız ve diş hastalıklarının diğer organları da olumsuz yönde etkilediğine vurgu yapan Prof. Atalay, “Dişin kökünde bir apsenin meydana gelmesiyle, bu yolla kana karışan milyonlarca mikroorganizma vücudun çeşitli organlarına dağılır. Böbrek, kalp-damar hastalıkları ortaya çıkabilir. Hatta beyinde iltihaplanmalar meydana gelebilir” diye konuştu.
Uzmanlar çocuklara 3 yaşından itibaren diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasını öneriyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.