- Burnun ön kısmı kolayca hasar görebilecek çok kırılgan kan damarları içeriyor. Çocuklarda görülen çoğu burun kanaması da burnun bu ön kısımda gelişiyor.
BURUN KANAMSINA NE NEDEN OLUR?
Burun kanamasının birçok faktörden kaynaklanabildiğini belirten KBB Uzmanı Opr. Dr. Melih Çiçek, en yaygın nedenleri;
- Burun karıştırmak,
- Çok kuvvetli sümkürmek,
- Burun travması,
- Aşırı kuru hava,
- Soğuk algınlığı ve alerji,
- Buruna giren yabancı maddeler, şeklinde özetliyor ve bazen de burun kanaması için açık bir nedenin bulunamadığını söylüyor.
BURUN KANAMALARI İÇİN İLK YARDIM
Dr. Çiçek, burun kanamasında yapılması gerekenleri ise şöyle anlatıyor:
“Çocuğun sakin olmasına ve ona yardım edebileceğinizi bilmesine izin verin. Kanamayı durdurup durdurmadığını kontrol ederek burun deliklerini 5-10 dakika parmaklarınızla sıkıştırın. Çocuğu dik oturtup başını öne doğru eğerek kan yutmasını engelleyin. Burun sırtına buz veya soğuk su teması sağlayın. Kanama durmazsa yukarıdaki adımları bir kez daha deneyin. Çocuğun burnunu peçete veya gazlı bezlerle paketlemeyin.
DOKTOR NE ZAMAN ARANMALI?
Evde uygulanabilecek küçük tedavilerden daha fazlasını gerektiren burun kanamaları için çocuğun doktorunu aramayı öneren Çiçek, “Burun kanamasını durduramazsanız ya da kanama tekrar ederse, çocuğun burnunda ciddi bir hasar varsa, çok miktarda kan kaybediyorsa, çocuk zayıf ve hasta görünümlüyse, nefes almakta sorun yaşıyorsa, vücudun diğer yerlerinde (örneğin dışkı, idrar veya dişetlerinde) kanama veya çürükler varsa, çocuğun burnuna yabancı bir cisim sıkışmışsa doktorunu arayın” diyor.
BURUN KANAMALARI NASIL ÖNLENİR?
KBB Uzmanı Dr. Çiçek’in sık tekrarlayan kanamaları önleyecek tavsiyeleri ise şunlar:
“Evinizdeki hava kuruduysa, geceleri çocuğunuzun odasında hava nemlendirici kullanın. Nemlendiriciyi temizlemek için imalatçının tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun, böylece mikroplar ve küfler nemlendiricinin içinde büyümez. Çocuğunuza burnunu karıştırmamasını veya çok sert sümkürmemesini öğretin. Günde birkaç kez, özellikle de yatmadan önce burun deliklerinin içine vazelin gibi nemlendirici ürünler sürün, böylelikle burun içini nemli tutmuş olursunuz. Çocuğunuzun doktorunun talimatına uygun şekilde tuzlu su damlaları veya tuzlu burun spreyi kullanın. Sık sık burun kanamalarına neden olabilecek alerjilerin tedavisi için doktorunuza başvurun.”