İlişkili Haberler
Zekamızın evrilmesi ve kullandığımız dilin gelişmesi sürecinin başlamasındaki en büyük etkenlerden biri olarak çiğ et yemek gösteriliyor.
Atalarımız ilk olarak 3 milyon yıl önce eti döverek yemeğe başladı.
İlkel taş araçlarla dövülmüş et yemek, sert sebze köklerine kıyasla daha fazla kalori almamıza neden oldu.
Etten edindiğimiz yüksek kalori daha fazla enerjiyle uzak mesafeleri yürüyerek ya da koşarak keşfetmemizi sağladı.
Bilimsel araştırmayı yorumlayan biyoloji profesörü Daniel Lieberman, dişlerin küçülmesiyle kafatasımızda açılan boşluğun beynimizin büyüyüp gelişmesine olanak tanıdığını belirtti.
Pişmemiş sert sebzeleri çiğnemek yerine dövülmüş et yiyen atalarımızın zamanla yüzleri, dişleri ve çeneleri küçüldü. Bunun yerine vücutları ve beyinleri büyüdü.
Böylece atalarımızın görünüşü maymunlardan modern insana doğru değişim gösterdi. Hatta dilin gelişimi bile bu sayede başladı.
500 bin yıl önce ateşin icadıyla pişirilen etler daha da yumuşayınca büyük azıdişleri ve ağır çenelere olan ihtiyaç daha da azaldı.
Ancak ateşin bulunması çok daha geç gerçekleştiği için, tarih öncesinde yaşayan atalarım uzun süre taştan yapılmış ilkel araçlarla eti döverek yumuşatmak zorunda kaldılar.