İlişkili Haberler
ABD'deki Massachusetts Hastanesinde görevli araştırmacılar, tatlandırıcıların obeziteyi önleyici bir sindirim enzimini engellediğini ortaya koydu.
Bilim insanları, araştırmada diyet olarak adlandırılan ürünlerde en çok kullanılan aspartam maddesini inceledi. Fareler üzerinde yapılan deneylerde söz konusu maddenin, "ıntestınal alkalik fosfataz" adlı bir enzimi bloke ettiği kanıtlandı.
TATLANDIRICILAR OBEZİTEYLE MÜCADELE EDEN ENZİMİ BLOKE EDİYOR
İnce bağırsaklarda bulunan enzim, yüksek tansiyon, obezite ve metabolizma bozukluklarına karşı etki gösteriyor.
Aspartam, enzimi doğrudan engellemiyor. Tatlandırıcılı bir yiyecek ya da içecek tüketildiğinde, midede "fenilalin" adlı aminoasit oluşuyor ve bu madde, yararlı sindirim enziminin etkilerini sıfıra indiriyor.
Beslenme uzmanları, özellikle sıcak ve soğuk içeceklerle, gıda maddelerinde şekere alternatif olarak kullanılan sentetik tatlandırıcıların aslında zayıflatıcı bir etkisi olmadığından uzun süredir şüpheleniyordu. Ancak bugüne kadar bilimsel bir kanıt ortaya konamamıştı.
YAPAY TATLANDIRICILAR RİSKLİ Mİ?