İlişkili Haberler
Covid- 19 döneminde araçların bir şehirden alınıp farklı bir şehirde teslim edildiği durumlar önceki yıla göre yüzde 260, aylık kiralamalar ise yüzde 243 arttı.
Online araç kiralama platformu Yolcu360, 2020 verilerini açıkladı.
Buna göre geçtiğimiz sene en çok araç kiralama yapılan şehirler sırasıyla; İstanbul, İzmir ve Ankara oldu. Yapılan her 100 kiralamanın 72 tanesi bu üç il özelinde gerçekleşirken, bu şehirleri Antalya, Muğla ve Adana takip etti.
En çok kiralamanın yapıldığı ofisler ise Sabiha Gökçen Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı ve İstanbul Havalimanı olarak gerçekleşti. Kiralamaların yüzde 43,88’i bu üç lokasyon üzerinden yapıldı.
2020’de rezervasyonların en çok yapıldığı gün cuma olurken, araçların teslim alındığı günler ise cuma ve cumartesi oldu. Bir ila üç gün arası araç kiralamaların yüzde 92’si erkekler, yüzde 8’i kadınlar tarafından yapıldı.
ARAÇ KİRALAMADA UZUN DÖNEM KİRALAMALAR ARTTI
2020 yılında başlayan pandemi sürecinin araç kiralama sürelerini etkilediğini ifade eden Yolcu360 CEO’su Umut Yıldırım, uzun dönem araç kiralamalarında önemli oranda artışların yaşandığını ifade ediyor. Yıldırım, “Kiralama sürelerini incelediğimizde pandemi kaynaklı değişimler göze çarpıyor. Platform üzerinden yapılan kiralamaların yüzde 60’ı bir ila üç gün arası. Ancak pandemi dönemi ile birlikte en çok artış yaşanan kiralama gün aralığı 30 ve üzeri oldu.
2019’a göre aylık yapılan kiralamalarda yüzde 243 oranında bir yükseliş görüldü.
Yine pandemi döneminde araçların bir şehirden alınıp farklı bir şehirde teslim edildiği durumların bir önceki yıla göre yüzde 260 oranında arttı.
İzmir- İstanbul, İstanbul-İzmir, Antalya ve Muğla en sık rastlanan lokasyon çiftleri.
En uzun mesafede bırakılan rezervasyonumuz ise İstanbul- Van arasında gerçekleşti” dedi.
"ONLİNE KİRALAMAYA TALEP YÜZDE 30 ARTTI"
Pandemi dönemi ile birlikte tüketici davranışlarının birçok sektörde olduğu gibi araç kiralama sektöründe de değiştiğini, online kiralamaya olan ilginin arttığını anlatan Yıldırım, "Özellikle 2020 yazında bir önceki seneye göre yüzde 30’a yakın bir oranda online kiralamaya olan talep arttı. Araç kiralama sayılarında da yüzde 107’lik bir yükseliş yaşandı. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte misafirlerimizin daha uzun süreli kiralama yaptıklarını da görüyoruz.
Covid-19 öncesi ocak ve şubat aylarında ortalama kiralama süresinde bir artış olmazken yılın geneline baktığımızda yüzde 32 oranında daha uzun süreli kiralamaların yapıldığı gerçeği karşımıza çıkıyor” dedi.
Sektörün büyümesini de değerlendiren Yıldırım, “Türkiye araç kiralama sektörü yılın ilk iki ayı (Ocak-Şubat), 2019’a göre yaklaşık yüzde 18 oranında büyüdü. Mart ayı ile birlikte başlayan pandemi döneminin ilk iki ayında (Nisan-Mayıs) yüzde 65 oranında bir küçülme gerçekleşti.
Yaz döneminde artan talepler ile birlikte 2019’daki hacme geri dönüldü. Yılın genelinde ise sektörün 2019’a göre aynı hacimde kalarak yaklaşık 3,1 Milyar TL seviyesinde kapandığını görmekteyiz.
2021 yılında kendi ekosistemini oluşturan dünya markalarının sektörü yeniden tanımlayacağını düşünüyoruz. Gelecekte tüketicilerin farklı ihtiyaçlarını tek bir kanal üzerinden yapma istekleri artmaya devam edecektir.
Burada yapmamız gereken, ihtiyaçları iyi analiz ederek zaman planlamasını doğru yapabilmek. Pandemi şartlarının olumluya dönmesi durumunda özellikle 2021’in ikinci çeyreğinde talepte oldukça önemli bir artış olacağı kanısındayız” dedi.