İlişkili Haberler
İnovasyon (yenilik), şirketlerin sürdürülebilir büyüme sağlayabilmeleri adına ayrı bir öneme sahip. Zira günümüz dünyasında fikir üretmek konvasiyonel uretim modellerine göre daha fazla karlılık sağlıyor.
Örneğin bir üniversite yurdunda basit bir fikir olarak ortaya çıkan Facebook, kısa sure içinde önce ABD genelinde sonra da dünya çapında en çok kullanılan sosyal ağlardan biri konumuna yükselerek pek çok köklü şirketin cirolarını geride bırakmayı başardı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, küresel ekonominin bir resesyonla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu ve üretim olmadan büyümenin gerçekleşemeyeceğini, üretim için ise inovasyon olmazsa olmaz olduğunu belirtti.
M2M sayesinde verinin toplanması, analizi ve buna bağlı olarak alınması gereken adımlar için ayrılan süre gözle görülür bir biçimde azalacak. Bu da pek çok şirketi maddi ve zaman kaybından kurtaracak.
Bu uyarı çerçevesinde atılması gereken adımların başında inovasyonun yeni dalgası olan endüstriyel internetin benimsenmesi geliyor.
İş yapış şekillerini değiştiren endüstriyel internet sayesinde pek çok şirket önümüzdeki dönemde üretim anlayışını değiştirecek. Başka bir deyişle Machine to machine (makinadan makinaya iletişim) sayesinde sadece kullanıcı ile değil kendi aralarında da iletişim kurabilen makinaların kullanımının artması pek çok sektörde zaman ve maddi kaybı alt seviyelere çekecek.
Havacılık, sağlık ve enerji sektörü endüstriyel internet teknolojilerinin artan kullanımından olumlu etkilenecek sektorlerin başında geliyor. İnsan müdahalesine mimimum ihtiyaçdutan M2M teknolojisi sayesinde zaman ve maddi kayıp gözle görülür oranda azalırlen verimlilikte de artış görülecek.
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin global pazarda daha rekabetçi olmak adına inovasyon çalışmalarına ağırlık vermeleri gerekiyor. Bunun için şirketlerin yeni fikirler üretilmesi adına üniversitelerle olan işbirliğini artırması, fikri mülkiyet haklarının daha iyi korunması ve 'yeni sanayi devrimi` olarak da anılan endüstriyel internetin benimsenmesi gerekmekte.