Çocuklarda RSV vakaları arttı (RSV nasıl bulaşır, belirtileri neler?)

Çocuklarda şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) kış döneminde sık görülüyor. Bebeklik döneminde görülen bronşiyolit ve zatürree vakalarının çoğundan sorumlu olan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) özellikle 0-2 yaş arası bebekleri etkiliyor. RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) hastayla doğrudan veya burun salgısıyla temas sonucu bulaşıyor.

Çocuklarda RSV vakaları arttı (RSV nasıl bulaşır, belirtileri neler?)

Respiratuvar sinsitiyal (RSV) çok yaygın ve bulaşıcı bir virüstür. Yaşamı tehdit eden şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilen RSV, hem toplumda hem de hastane ortamında salgınlara neden olabilir. RSV genellikle küçük çocuklarda bir alt solunum yolu hastalığı olan bronşiyolit olarak ortaya çıkar ve nadiren pnömoni, solunum yetmezliği, apne ve ölüme ilerleyebilir.

Çocuklarda RSV vakaları arttı (RSV nasıl bulaşır, belirtileri neler?) - 1

RSV BELİRTİLERİ NELER?

İki ile altı gün içinde alt solunum yollarında rahatsızlık oluşturan RSV enfeksiyonunun şiddeti, hafiften yaşamı tehdit eden ciddi hastalığa kadar değişiklik gösteriyor. Göz ve burun yoluyla bulaşan ve hızla çoğalan , burunda akıntı ve tıkanıklık, nefes almada zorlanma, gözlerde kızarıklık, sulanma ile hafif ateş şeklindeki üst solunum yolu hastalığı gibi belirtiler gösteriyor.

Çocuklarda RSV vakaları arttı (RSV nasıl bulaşır, belirtileri neler?) - 2

RSV RİSKİNİ ARTIRAN DURUMLAR

Anne sütü almama, anneden geçen antikorların düşük düzeyde olması, kış ayları (özellikle toplu yaşamaya bağlı), günlük bakım yetersizliği, düşük sosyo ekonomik durum, beslenme yetersizliği, kalabalık yaşam koşulları, sigara dumanına maruz kalmak, ailede astım hastalığı ve alerjiye yatkınlık gibi durumlarda hastalık daha da ağırlaşıyor.

Çocuklarda RSV vakaları arttı (RSV nasıl bulaşır, belirtileri neler?) - 3

RİSK ALTINDAKİLER KİMLER?

Üst solunum yollarında çoğalan RSV virüsü, hızla alt solunum yollarına da ulaşıyor. Prematüre bebekler, doğumsal veya kazanılmış bağışıklık yetmezliği olanlar, doğumsal kalp hastalığı görülenler, kemik iliği ve organ nakli yapılan kişiler, evde oksijen tedavisi alanlar ile nörolojik ve metabolik problemi olan çocuklar RSV için yüksek risk taşıyor.

Sayfa Yükleniyor...