YSK kesin sonuçları açıkladı, peki şimdi ne olacak?

Yüksek Seçim Kurulu, Milletvekili Genel Seçimleri'nin kesin sonuçlarını açıkladı.

Haberler ntv.com.tr, Anadolu Ajansı 18.06.2015 - 17:09

  • 1

    Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 7 Haziran’da yapılan Milletvekili Genel Seçimleri’nin kesin sonuçlarını açıkladı. Katılım oranının % 83,92 olduğu seçimde 1.344.224 oy geçersiz sayıldı. HABERE GİT

  • 2

    İŞTE SONUÇLAR

    Buna göre partilerin sandalye dağılımı ve oy oranları şöyle oldu:

    AK Parti: 258 (Yüzde 40,87)
    CHP: 132 (Yüzde 24,95)
    MHP: 80 (Yüzde 16,29)
    HDP: 80 (Yüzde 13,12) 

    (Partilerin oy oranları, 'Yurt İçi', 'Yurt Dışı' ve 'Gümrük Kapıları'nda kullanılan oyların toplamına göre hesaplanmıştır.)

  • 3
    TBMM'de, 23 Haziran Salı günü saat 15.00'te  yemin töreni yapılacak.
  • 4

    GEÇİCİ BAŞKAN DENİZ BAYKAL

    Genel Kurul, en yaşlı milletvekili olan CHP Antalya Milletvekil Deniz Baykal (77) başkanlığında toplanacak.

    Deniz Baykal, seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti.

  • 5

    YENİ VEKİLLER YEMİN EDECEK

    Milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek.

     

    Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edecek.

     

    Genel Kurul'da, en genç milletvekilleri de geçici olarak Katip Üyelik yapacak.

  • 6

    NAMUSUM VE ŞEREFİM ÜZERİNE

    Anayasa'ya göre milletvekilleri şu yemini edecek:

     

    "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim."

  • 7

    MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?

    Meclis'in toplandığı ilk birleşimde, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları alınacak.

     

    Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı için adaylık başvuruları yapılacak, ikinci 5 günlük sürede de seçimler gerçekleştirilecek.

  • 8

    GİZLİ OYLAMA

    Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.

     

    Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

  • 9

    BAKANLAR KURULU TEZKERESİ

    TBMM Başkanı'nın seçildiği gün Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanlığı’nın, Bakanlar Kurulu’nun istifasının kabul edildiğine ve yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devamına ilişkin tezkeresi ile Cumhurbaşkanlığı’nın Bakanlar Kurulu'nun yeniden kurulması için görevlendirmesine ilişkin tezkeresi okunacak.

    Meclis Başkanı seçiminden sonra Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek başkanlığa bildirecek.

    Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak.

  • 10

    İLK GÖREV AK PARTİ'YE

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Bakanlar Kurulu istifasını sundu. Bu istifayı kabul eden Erdoğan, yeni hükümet kuruluncaya kadar mevcut hükümetin görevine devam etmesini istedi.


    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa gereği Meclis'te en fazla sandalyeye sahip parti olan AK Parti Genel Başkanı olan Ahmet Davutoğlu’na 63. hükümeti kurma yetkisi verecek (Cumhurbaşkanı, partinin genel başkanına ya da herhangi bir üyesine hükümet kurma yetkisi verebiliyor).

  • 11

    45 GÜNLÜK MARATON

    Görev verilen milletvekilinin 63. hükümeti Anayasa'ya göre, görevlendirildikten itibaren 45 gün içinde kurması gerekiyor.

    Hükümetin istifası ve yeni hükümetin kurulmasına ilişkin takvim de böylece başlamış olacak.

  • 12

    YENİ HÜKÜMET TRAFİĞİ

    Ahmet Davutoğlu, yeni hükümeti kurmak için diğer 3 siyasi parti ile görüşmeler yapacak.

  • 13

    İKİNCİ GÖREV CHP'NİN

    Davutoğlu hükümeti kuramaz ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni görevi diğer bir partiye verecek. Bu parti en çok oyu alan ikinci parti olan CHP olacak.


  • 14
    Bu kez de Kemal Kılıçdaroğlu, hükümet kurabilmek için diğer partilerle görüşmelerde bulunacak.
  • 15

    ERKEN SEÇİM İHTİMALİ

    Bakanlar Kurulu'nun güvenoyu alamaması veya güvensizlik oyu ile düşürülmesi hallerinde 45 gün içinde, yeni kurul kurulamadığı ya da kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde, Cumhurbaşkanı TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

  • 16

    GEÇİCİ BAŞBAKAN

    Anayasa'ya göre seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı, geçici kurulu kurmak üzere bir başbakan atayacak.

  • 17

    KRİTİK ÜÇ BAKANLIK

    Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Meclis’ten veya dışından bağımsızlar atanacak.

    Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarının, TBMM içindeki millvetvekilleri veya dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından oranlarına göre alınması öngörülüyor.

     

    Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Meclis’ten veya dışından bağımsızlar atanacak.

  • 18

    YENİ HÜKÜMET YENİ PROGRAM

    Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen milletvekili, 45 gün içinde yeni oluşturacağı kabine üyelerini Cumhurbaşkanı'na sunduktan sonra belirlenecek bir günde yeni hükümet için güvenoyu aranacak.

     

    Yeni hükümet, güvenoyu alması durumunda da yeni programını açıklayacak ve güvenoylaması yapılacak.

  • 19

    ÖNCE GÜVENOYU SONRA TATİL

    Bakanlar Kurulu'nun programı, bakan listesinin Cumhurbaşkanı'nca onaylandığı günden itibaren en geç bir hafta içinde görüşülecek.

     

    Programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra kurul programı görüşülecek, görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güvenoylaması yapılacak.

     

    Güvenoylaması yapıldıktan sonra, Meclis'in tatile girmesine ilişkin Danışma Kurulu önerisi okunacak. Böylece Meclis tatile girecek.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.