Süleyman Demirel'in hayatı
Türk siyasetenin babası Süleyman Demirel, 1 kasım 1924'te, Isparta İslamköy'de doğdu.
Haberler NTV Haber 17.06.2015 - 03:29
-
Türk siyasetenin babası Süleyman Demirel, 1 Kasım 1924'te, Isparta İslamköy'de doğdu.
-
-
İlköğrenimini, doğduğu köyde tamamladı. Ortaokulu Isparta, liseyi Afyonkarahisar'da bitirdi.
-
Şubat 1949'da İstanbul Teknik Üniveristesi İnşaat Fakültesi'nden Yüksek İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu.
-
-
1953 yılında Seyhan Barajı inşaatında proje mühendisi olarak görev yapan Süleyman Demirel, dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in dikkatini çekmeyi başardı.
-
Projede gösterdiği başarılı performans sayesinde, 1954 yılında, Barajlar Dairesi Başkanlığı'na, 1955 yılında da, Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü'ne atandı.
-
-
Adnan Menderes bir toplantıda Demirel için, "Bu çocuğa dikkat edin, geleceğin başbakanıdır" ifadelerini kullandı. Adnan Menderes öngörüsünde haklı çıkacaktı.
-
Demirel ilk olarak, 1962 yılında Adalet Partisi Genel İdare Kurulu Üyeliği yaptığı dönemde çıktı siyaset sahnesine..
-
-
10 Ekim 1965'te yapılan genel seçimlerde başında bulunduğu Adalet Partisi, yüzde 52 oy alarak tek başına iktidar oldu. Demirel 41 yaşında Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Başbakanı olmuştu.
-
Demirel'in Adalet Partisi 1969'da yapılan genel seçimlerde de %48 oy alarak yine tek başına iktidar oldu. Ancak Demirel'in 2. başbakanlık dönemi kısa sürdü.
-
-
12 Mart 1971 muhtırasının ardından Demirel görevi bırakmak zorunda kaldı. Demirel çeşitli dönemlerde 4 kez daha başbakanlık koltuğuna oturdu.
-
16 Mayıs 1993’te, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı seçildi. 16 Mayıs 2000 günü görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığından ayrıldı.
-
-
Süleyman Demirel siyasi hayatı boyunca, makamından çeşitli yollarla indi ya da indirildi. 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980’de gerçekleşen askerî müdahalelerde görevden uzaklaştırıldı. 80 ihtilalinin ardından 7 yıl yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. Postmodern darbe olarak adlandırılan 28 Şubat'ta ise, cumhurbaşkanlığı koltuğunda o oturuyordu.
-
Bu kariyer Süleyman Demirel'in, Türk siyasetinin babası olarak anılmasını sağladı.
-
-
Demirel, kariyeri boyunca fötr şapkasını hiç düşürmedi elinden. Hatta kimi zaman zorla almak isteyenler de oldu babanın elinden şapkasını.
-
30 yaşında genel müdür, 40 yaşında parti genel başkanı, 1 yıl sonra da başbakan olan Demirel'in aktif siyaset hayatı 38 yıl sürdü.
-
-
Çankaya Köşkü'nden indikten sonra, siyaset tarihine de geçen Güniz Sokak'taki evine döndü. Güniz Sokak'ta yıllarını verdiği siyasetten de uzaklaştı.
-
Bu dönemde, uzun süre hastanede tedavi gören eşi Nazmiye Demirel'i de hiç yalnız bırakmadı. Nazmiye Demirel 27 mayıs 2013'te vefat etti. Demirel, 65 yıllık hayat arkadaşına veda ederken güçlükle ayakta duruyordu.
-
-
Süleyman Demirel için İslamköy'de içinde demorkasi ve kalkınma müzesiyle bir kütüphanenin de bulunduğu bir külliye yaptırıldı. Anıtmezar da Demirel daha hayattayken hazırdı.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
30 yaşında genel müdür, 40 yaşında parti genel başkanı, 1 yıl sonra da başbakan olan Demirel'in aktif siyaset hayatı 38 yıl sürdü.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-