Hıdırellez Bayramı ne zaman kutlanıyor? İşte Hıdırellez ritüelleri
Mart ayının son günlerinde Hıdırellez ile ilgili araştırmalar da başladı. Baharın müjdesi olarak kabul edilen "Hıdırellez Bayramı", her yıl Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. Peki, Hıdırellez Bayramı ne zaman, nasıl kutlanır? İşte Hıdırellez ritüelleri...
Haberler 30.03.2023 - 13:13
-
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde yer alan Hıdırellez kutlamaları Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hıdırellez 5 Mayıs Cumartesi akşamı başlayacak, 6 Mayıs Pazar günü ikindi ezanında bitecek.
-
-
HIDIRELLEZ İNANCI HAKKINDA
Hıdrellez Hızır ile İlyas adlarının birleştirilmesinden meydana gelip, yazın başlangıcı sayılan 6 Mayıs (Rumi 23 Nisan) gününe verilen addır. Yörede, Hızır ile İlyas hakkında değişik inanışlar bulunmaktadır:
Hızır ve İlyas, "Ab-u hayat"ı bulup, içerek, ölümsüzlüğe kavuşmuşlardır. Bunlar, hıdrellez günü görüşürler.
Hızır karada, İlyas da denizde yaşayan iki ayrı peygamberdir. Bu iki peygamber, uzun süre birbirlerinden ayrı kalmışlar; ancak 6 Mayıs günü birbirlerine kavuşurlar.
Hızır peygamber ile İlyas peygamberin, Yalvaç’ın bugün "Hıdırlık" adıyla anılan mesirelik yerinde bulunan masa şeklindeki taşın başında buluştuklarına inanılır. -
HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ
Büyük şehirlerde daha az olmak üzere, kasaba ve köylerde hıdrellez için önceden hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıklar, evin temizliği, üst-baş temizliği, yiyecek-içeceklerle ilgili hazırlıklardır. Hıdrellez gününden önce evler baştanbaşa temizlenir. Çünkü temiz olmayan evlere Hızır’ın uğramayacağı düşünülür. Hıdrellez günü giyilmek üzere yeni elbiseler, ayakkabılar alınır.
Hıdırellez öncesindeki günün akşamında, birçok yerde vatandaşlar, ev, araba, çocuk ve eş dileklerini bir kağıda çizerek gül ağacının dalına bağlıyor ya da bu ağacın dibine toprak üzerine yansıtıyor. Bereket getireceğine inanıldığı için gül ağacının dibine para da gömülüyor.
-
-
Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. Kurban ve adaklar “Hızır hakkı” için olmalıdır.
-
HIZIR'A ATFEDİLEN ÖZELLİKLER
Kalbi temiz, Allah'a inanan insanlara yardım eder,
Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar,
Dertlilere derman, hastalara şifa verir,
Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini,
insanların kuvvetlenmesini sağlar,
İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder,
Uğur ve kısmet sembolüdür,
Mucize ve keramet sahibidir. -