Düden Çayı zehir saçıyor: Çiftçilerin mahsulleri kurudu

Antalya'da Düden Çayı'ndaki kirlilik çiftçilere sorun yaratıyor. Seralarını sulamak için kullandıkları Düden Çayı'ndaki suyun asitli ve klorlu aktığını belirten çiftçiler, bütün mahsullerinin telef olduğunu dile getirdi.

Haberler DHA 28.10.2024 - 09:55

  • 1
    Güzeloluk Mahallesi'nde serası olan çiftçiler, mahalleden geçen Düden Çayı'nın suyunu seralarını sulamak için kullanıyor.
  • 2

    Kepez Hidroelektrik Santrali'nden uzanan yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki Düden Çayı'ndan seralarını sulamak için su kullanan çiftçiler, çayın Güzeloluk Mahallesi'nden geçen kısmının durağan, suyun kirli ve klorlu olmasından şikayet ediyor.

    Seraları için çaydan sulama yapan bazı çiftçilerin mahsullerinin telef olmasından kaynaklı diğer çiftçiler, herhangi bir ekim işlemi yapamıyor. Güzeloluk Mahallesi Muhtarı İzzet Ak, çiftçilerin şikayeti üzerine durumu yetkili mercilere bildirdiğini, çayın suyundan numune alındığını ancak herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi.

  • 3

    "SU BİR YERE GİTMİYOR, YOSUN TUTMUŞ"

    20 senedir eşi Bircan Akbayır (45) ile birlikte çiftçilik yapan Atalay Akbayır (46), bu sene suyun asitli gelmesinden dolayı seralarındaki bütün sebzelerin kuruduğunu dile getirdi.

    Geçen sene çaydaki kirlilikten dolayı balıkların öldüğünden söz eden Akbayır, "Sonra bu atıkları temizlediler, çayın suyunu normal klorlu suya çevirdiler. Gördüğünüz gibi su bir yere gitmiyor. Hep yosun tutmuş. Üstündeki köpüğüyle duruyor." dedi.

  • 4

    "SERAMI KAPATTIM"

    Çocukluğundan beri çiftçilik yaptığını söyleyen Ramazan Kavaracı (34), "Bu sorun için çiftçi arkadaşlarla toplandık. Komşumun serasında ektiği sebzeler telef oldu. Ben de şu an seramı kapattım. Ekim yapmayı düşünüyordum fakat çaydaki klorlu suyun mahsulüme zarar vermesinden korktum. Bu suyu çiftçiler yıllardır kullanıyor. Eskiden böyle bir şey yoktu. İki senedir olmaya başladı. Yetkililerin bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Burada çiftçilikle geçinen aileleriz." diye konuştu.
  • 5

    "ÇAYDAN SULAMA YAPTIĞIM İÇİN ÜRÜNLERİM OLMADI"

    Aynı bölgede serası bulunan çiftçi Ahmet Özay da çaydan sulama yaptığı için ürünlerinin olmadığını dile getirdi. Özay, "Mecburen sezonu erken kapattım. Bu yıl ağustos ayında ekim yaptım. Tohum çıkmadı. Tohumlar içeride çürüdü. Şu an ikinci defa ekim yapıyorum. Yine ne olacağını bilmiyorum. Sudan dolayı sıkıntımız çok büyük. Suya ne tür bir atık atılıyor, bilgimiz yok." dedi.
  • 6

    "ÇİFTÇİLERİMİZ ÇOK BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞADI"

    Güzeloluk Mahallesi Muhtarı İzzet Ak, üreticilerin son iki aydır çok tedirgin olduğundan söz etti.

    "Düden Çayı'ndan gelen sular zehirli. Ne olduğunu bilemediğimiz atıklar var çayda. Üreticilerimizin ektiği ürünlerin birçoğu kurudu." diye konuşan Ak, "Bazıları sondajlama yaptı, bazıları bu çayın suyunu kullandı. Sondajlama yapan arkadaşlarımızda sıkıntı olmadı ama seralarını bu çayın suyu ile sulayan çiftçilerimiz çok büyük mağduriyet yaşadı. Biz bu mağduriyetin neden olduğunu, neden yaşandığını bilmiyoruz. Üreticilerimize yetkililerin yardımcı olmasını istiyorum." diye konuştu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.