Zeki insanların ortak özelliği: Sandığınızdan daha yüksek IQ'ya sahip olabilirsiniz

Zeki insanlar, günlük yaşamlarında sergiledikleri davranışlarla kendilerini gösterirler. Alışkanlıkları ve özgün yapıları onları diğer insanlardan farklı kılar. Bilimsel olarak zeka, yalnızca birkaç problemi çözebilmekten ibaret değildir. Sosyal yaşamınızda gösterdiğiniz bazı davranışlar zekanızla ilişkilendirilebilir. İşte zeki insanların ortak özellikleri.

Haberler 09.10.2024 - 15:04

  • 1

    1- KOLAY UYUM SAĞLAYABİLİRLER

    Zeki insanlar esnek düşünce yapısına sahiptir. Başarılı olabilmek için farklı ortamlara da ihtiyaç duyarlar. Zor şartların üstesinden kolayca gelebilen bu kişiler bulundukları yerle de kolay uyum sağlayabilirler.

    Psikolojik araştırmalar da bu fikri destekliyor. Zeka, çevrenizle daha etkili bir şekilde baş edebilmek için kendi davranışlarınızı değiştirebilmenize veya içinde bulunduğunuz ortamda değişiklik yapabilmenize bağlıdır.
  • 2

    2- AÇIK FİKİRLİ OLURLAR

    Yeni fikirlere ve fırsatlara kendinlerini kapatmayan yüksek zekalı kişiler alternatif çözüm önerilerine de açık olurlar.

    Psikologlar açık fikirli kişilerin (alternatif bakış açıları arayan ve kanıtları adil bir şekilde değerlendirenlerin) SAT ve zeka testlerinde daha yüksek puan alma eğiliminde olduğunu söylüyor. Aynı zamanda akıllı insanlar hangi fikirleri ve bakış açılarını benimsediklerine dikkat ederler.

  • 3

    3- HER ŞEYİ MERAK EDERLER

    Zeki insanlar, çevrelerindeki diğer kişilerin önemsemediği her konuyu merak edebilir. 2016 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre, çocukluktaki zekâ ile yetişkinlikteki deneyime açık olma arasında ilişki olduğu görülüyor. Zeka ve merak duygusunun bağlantısını Albert Einstein şöyle açıklıyor.: “Özel yeteneklerim yok; sadece tutkulu bir şekilde meraklıyım.”
  • 4

    4- ENDİŞELİ OLMAK

    Zeka kişiden kişiye farklılık gösterir. Yüksek zekaya sahip olan kişiler genellikle dünyayı diğer insanlardan daha farklı algılarlar. Zihinleri sürekli çalışan bu kişiler hayatları boyunca her alanda endişeli olabilirler.
  • 5
    Kanada, Lakehead Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada “Her zaman bir şeyler için endişeleniyorum” diyen öğrencilerin bir zekâ testinde daha yüksek puan aldığı görüldü. Endişeli insanların zeki olduğu yönündeki görüş, psikolog Tsachi Ein-Dor ve Orgad Tal tarafından yapılan tuhaf bir deneyle destekleniyor.
  • 6

    5- YALNIZ KALMAKTAN HOŞLANIRLAR

    Yalnızlık kimi insanı korkutur. Ancak yüksek zekaya sahip olan kişiler kendileriyle baş başa kalmaktan çekinmezler. Zeki insanların, birçok insana kıyasla, arkadaşları ile sosyalleşmekten daha az tatmin olduklarını ortaya koyuyor. Yani zeki insanlar genellikle yalnız kalmayı tercih ediyor.
  • 7

    6- ANALİZ ETME YETENEĞİ

    Yüksek zekaya sahip olan kişiler yaşadıkları her olayda derin anlamlar ararlar. Bu durum da kendi düşünceleri içinde kaybolmasına neden olur. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünürler.

    Detaycı yapıları nedeniyle ana konuşmalar ile kendileri arasına mesafe koyar ve etkileşimlerde aktif olmak yerine bir dış gözlemci olmayı tercih ederler.

  • 8

    7- "BİLMİYORUM" DEMEKTEN KORKMAZLAR

    Zeki kişiler kendilerini geliştirme ve yeni şeyler öğrenme konusunda başarılıdır. "Bilmiyorum" demekten çekinmezler. Çünkü bilmedikleri her şeyi çok kısa sürede öğrenebilirler.

    Justin Kruger ve David Dunning tarafından yapılmış klasik bir deney, kişinin zekâsı düştükçe, bilişsel yeteneklerini gözünde büyüttüğünü göstermiştir.

  • 9

    8- OKUMAYI ERKEN ÖĞRENME

    Birleşik Krallık’ta yapılan bir araştırmada yaklaşık 2 bin çift tek yumurta ikizini incelendi ve okumayı daha erken öğrenen kardeşin bilişsel yetenek testlerinde daha yüksek puan aldığı tespit edildi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.