Dinozor Çağı'nın sonu: Dünyada yaşamı bitiren gök taşı nereden geldi?

Bilim insanları, dinozorların sonunu getiren gök taşının nereden geldiğini ortaya çıkardı. Yaklaşık 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan gök taşı, gezegendeki bilinen 5. kitlesel yok oluşu tetikleyerek çoğu türün ortadan kalkmasına neden olmuştu. Yeni araştırma, Dinozorlar Çağı'nı bitiren gök taşının bir C-tipi asteroit olduğu sonucuna vardı.

Haberler ntv.com.tr 16.08.2024 - 14:53

  • 1

    GÖK TAŞININ YAPISI

    66 milyon yıl önce devasa bir gök taşı Dünya'ya çarptığında, yaşamın büyük bölümünü yok etti ve dinazorların hükmüne son verdi.

    Bilim insanları, kitlesel yok oluşa neden olan gök taşının yapısına dair yeni fikirlere sahip olduklarını öne sürüyor.
  • 2

    C TİPİ ASTEROİT

    Olay sırasında ortaya çıkan materyalleri inceleyen uzmanlar, Chicxulub kraterinin, Jüpiter'in yörüngesinin dışından gelen karbon açısından zengin "C tipi" bir asteroit tarafından oluşturulduğunu buldu.
  • 3

    200 KİLOMETRE ÇAPI OLAN KRATER

    Göktaşı, neredeyse 200 kilometre çapa sahip Chicxulub Krateri'ni oluşturmanın yanı sıra bütün gezegeni enkaz parçaları ve dumana bürümüştü.
  • 4

    GÖK TAŞI MI KUYRUKLU YILDIZ MI?

    Bazı bilim insanları, gezegene çarpan şeyin gök taşı değil, kuyruklu yıldız olduğunu öne sürüyordu.

    Köln Üniversitesi'nden jeokimyacı Dr. Mario Fischer-Gödde ve ekip arkadaşları, çarpmanın ardından çıkan enkazı inceledi.

  • 5

    Ekip araştırmalar sonucunda, çarpışmaya bir kuyruklu yıldızın yol açtığı veya kalıntının yanardağ patlamalarından oluştuğu seçeneğini eledi.

    Science adlı hakemli dergide yayımlayan araştırma, Dinozorlar Çağı'nı bitiren gök taşının bir C-tipi asteroit olduğu sonucuna vardı.

  • 6

    YAŞAMI OLUŞTURAN GÖK TAŞLARI

    Karbon oranı yüksek olan bu gök taşları, Jüpiter'in yörüngesinin ötesinde oluşmuştu.

    Güneş Sistemi'nin oluşum sürecinin başında meydana geldiği düşünülen C-tipi gök taşları, yaşamın yapıtaşlarını da içeriyor.

    En yaygın asteroitler olan C-tipi gök taşları, artık Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı'nda yer alıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.