Matrix'te neden herkes güneş gözlüğü takıyor?
Matrix filmi 1999 yılında çıktığında karakterlerinin tarzıyla da epey dikkat çekmişti. Peki Matrix evreninde neden herke gözlük takıyor? Ortaya atılan yeni bir hayran teorisi gözlük tercihine akla yatkın bir açıklama getiriyor.
Haberler 09.09.2020 - 08:29
-
Sinemaseverler 1999’da The Matrix vizyona girdiğinde daha önce ona benzer bir film hiç görmemişti ve Wachowski kardeşler o dönemde pek çok kişinin başını döndürmeyi başarmıştı. The Matrix o zamana kadar yapılmış en ilgi çekici filmlerden biriydi ve zaman geçtikçe değerinden bir şey kaybetmiş gibi görünmüyor.
-
-
Neo, Morpheus, Trinity gibi büyük ilgi uyandıran ve sevilen karakterlerin giydiği deri kıyafetler ve taktığı güneş gözlükleri filmin yayımlandığı dönem epey moda olmuştu. Serinin devamını getiren ikinci ve üçüncü filmler de evrenin popülaritesini artırmıştı.
-
Öte yandan The Matrix evreninin hayranları, karakterlerin bu şekilde giyinmesinin nedeninin estetikten biraz daha fazlası olduğunu düşünüyordu. Bununla birlikte yeni bir hayran teorisi neden böyle bir tercih yapılmış olabileceğine dair sağlam bir açıklama getiriyor.
-
-
Independent Türkçe'nin aktardığı
teoriye göre güneş gözlüğü takanlar gerçek dünyanın simülasyonu içinde olduklarının farkındadır ve bu da onları habersiz olanlardan ayırıyor.
Morpheus ve Neo ilk karşılaştığında, Neo olayların henüz tam olarak farkında olmasa da kırmızı ve mavi hapların görüntüsünün Morpheus’un gözlüğünden yansıması muhtemelen bir tesadüf değildi.
-
Ajan Smith ve İkizler de güneş gözlüğü takıyordu ve teori bunun onları kasıtlı olarak insanlıktan çıkarmak için yapıldığını düşünüyor.
Mimar, Merovingian ve Kahin de uzun süre görünseler de güneş gözlüğü taktıklarına tanık olunmamıştı. Bu da Matrix’in amacı ve tarihi hakkında herkesten çok daha fazlasını bildiklerine işaret ediyor.
-
-
UYANIK OLANLARI AYIRT ETMEYE YARIYOR
We Got This Covered’dan aktarılan habere göre durum şu şekilde açıklanıyor:
Görsel düzeyde güneş gözlükleri 'uyanık' olanlarla simülasyonun parçası olanları ayırt etmeye yardımcı olur. Neo ve Morpheus ilk kez karşılaştıklarında, Morpheus gölgeler içindeyse de Neo değildi. Burada bir ironi mevcut çünkü Neo’nun gözleri açıkta olsa da gerçeğe hala kördür. Morpheus ise gözlerini kapatsa da aldatmacanın içinden görür. Bu metafor Morpheus, Neo’ya iki seçenek sunduğunda ve o iki seçenek gözlüğünden yansıdığında en net şekilde anlaşılır. Laurence Fishburne’ün karakteri gözlerini, 'ruha açılan pencereleri' kapatıyor fakat güneş gözlükleri gerçeği yansıtıyor. Bu metafor filmde merkezi bir rol oynuyor. Morpheus Neo’ya gözlerinin acıdığını 'çünkü daha önce hiç kullanmadığını' söylüyor. Dahası kaşık sahnesinde Neo daha iyi görmeyi öğrendiğinde güneş gözlüklerini kaybediyor.
Wachowskiler hep enteresan ve detaylı düşünceleriyle bilinir ve güneş gözlüklerinin de spesifik bir amaca hizmet ettiği anlaşılıyor.