Almanya’da 11:11 karnaval sezonu başladı
Almanya'da her sene 11 Kasım’da saat 11:11’de kostüm giymiş insanlar belediye binalarına hücum ediyor ve sembolik olarak yönetimi ele alıyorlar. Bu eğlence ile Almanların “beşinci mevsim” dedikleri karnaval sezonu başlıyor.
Haberler DW Türkçe 11.11.2018 - 14:15
-
Ortaçağ’dan bu yana 11 sayısı aşırılık ve günahı temsil ediyor. Aynı rakamlardan oluşan sayılara Almancada “Schnapszahl” deniyor ve bu terimin kökeninin ya içkili olunduğunda çift görme ya da içki içerek oynanan oyunlarla ilgili olduğu tahmin ediliyor.
11 Kasım’da başlayıp "Büyük Perhiz"’in ilk günü olan Kül Çarşambası’na (Aschermittwoch) kadar devam eden sürede halk epey bir içki tüketiyor.
-
-
üsseldorf şehrine özgü bu soytarıya benzer tiplemenin adı Hoppeditz. 11 Kasım saat 11:11’de Hoppeditz, belediye binasının önündeki hardal kavanozundan çıkıyor ve “beşinci mevsimin” başlangıcını haber veriyor. Bundan sonra da insanlar şehrin tarihi mahallesindeki barlara dağılıyor ve içki içip şarkı söyleyerek karnaval sezonunun başlangıcını kutluyorlar.
-
Karnavalın kutlandığı birçok şehirde asil bir çift kutlamaları yönetir, ancak Köln’de bu üç kişiden oluşuyor: bakir genç bir erkek, bir prens ve bir çiftçi! Bu şehirde kimse yönetimin üç erkeğe ait olmasına itiraz etmiyor gibi! Üç kere “Alaaf” diye bağırıldıktan sonra ihtişamlı bir şekilde giyinmiş üçler erki, tebalarıyla kutlamalara başlıyorlar.
-
-
Mainz’de ise karnaval sezonu “Helau” haykırışıyla başlıyor. Almancada “Schwellköppe” denilen ve devasa boyutlardaki kağıttan yapılma kafalardan oluşan alay geçit töreninin her zaman önemli bir parçası oluyor. Mainz’da insanlar Karnaval Çeşmesi’nin oraya gidiyor ve orada budalalık yasası okunuyor. Bu yasanın dördüncü maddesinde, “ayıkken de budala olan bir budala yüceltilmelidir” yazıyor.
-
İddiaya göre karnaval sadece Almanya’nın batısında kutlanıyor, ancak Almanya’nın doğusunda yer alan Cottbus şehri bunun aksini kanıtlıyor. 11 Kasım’da Almancada “Funkenmariechen” olarak bilinen dansçılar ortalığın tozunu attırırken belediye başkanı da şehrin anahtarını bu dansçılara teslim ediyor.
-
-
11 Kasım’daki bu gürültülü başlangıçtan sonra Noel öncesindeki dört hafta boyunca ortalık sakinleşiyor. Ancak yeni yılda eğlence düşkünleri tekrar eğlenmeye başlıyorlar. Karnaval toplulukları insanları büyük sahne şovlarına davet ediyor ve espirili konuşmalar eşliğinde herkes eğleniyor.
-
Almancada “Weiberfastnacht” olarak geçen ve Güller Pazartesisi (Rosenmontag) öncesindeki perşembe günü kutlanan bu günde kadınlar yine saat 11:11’de belediye binalarına hücum ediyor ve bundan sonra eğlence sokağa taşıyor.
-
-
Elbette erkekler de Kadınlar Karnavalı’nda eğlenebilirler ama dikkatli olmaları gerekiyor. Geleneksel olarak kadınların bu günde erkeklerin kravatlarını kesme hakları var. Ancak bunu yaptıktan sonra kadınlar genellikle erkeklere küçük bir öpücük veriyorlar ki her şeyin eğlenme amacıyla yapıldığı belli olsun.
-
Güller Pazartesisi’ndeki (Rosenmontag) geçitler karnaval sezonunun en gözde etkinliği oluyor. Binlerce insan özenle hazırlanmış geçit alaylarını izlemek için sokaklara iniyor. Buna karşılık geçit alayını oluşturan araçların üstündekiler de kenarda izleyenlere çiçek ve şekerlemeler atıyor.
-
-
Düsseldorf’ta karnaval sezonunu başlatan soytarı benzeri tipleme Hoppeditz, bu sezonu da sona erdiriyor. Geleneksel olarak Hoppeditz’i temsil eden bir kukla Kül Çarşambası’nda (Aschermittwoch) ağlama ve inlemeler eşliğinde ya yakılıyor ya da tabuta konularak gömülüyor. Bir dahaki 11 Kasım tarihi geldiğinde Hoppeditz’in tekrar dirileceğine ve “beşinci mevsimi” yeniden başlatacağına inanılıyor.