Yüksek tansiyonu tetikleyen evdeki gizli düşman: Böbreklere de zarar veriyor

Tuz, besinlerimizin oldukça önemli bir bileşenidir. Ancak, aşırı tüketildiğinde tuz vücuda faydadan çok zarar verebilir. Günümüzde çoğu kişi, çoğunlukla işlenmiş ve paketlenmiş yiyecekler sayesinde ihtiyaç duyduğundan daha fazla tuz tüketiyor. İşte çok fazla tuz tüketmenin tehlikeli riskleri, yan etkileri ve tuz alımını kontrol etmenin uzun vadeli sağlık için neden bu kadar önemli olduğu hakkında bilmeniz gerekenler.

Haberler ntv.com.tr 16.10.2024 - 09:26 Son Güncelleme : 16.10.2024 - 11:48

  • 1
    Her mutfakta bulunan ve yemeklere sıklıkla konulan tuz, aşırı tüketildiğinde bazı hastalıkların riskini artırabilir.

    YÜKSEK TANSİYONU TETİKLER

    Çok fazla tuz, yüksek tansiyona neden olan gizli bir faktördür. Vücutta fazla tuz olduğunda, kan dolaşımındaki tuzu seyreltmek için fazladan su tutar. Bu artan kan hacmi, kan damarlarının duvarlarına biraz ekstra basınç uygulayarak yüksek tansiyona neden olur.
  • 2
    Zamanla, kontrolsüz yüksek tansiyon kan damarlarına, kalp dokularına ve diğer organlara zarar verebilir ve kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. Tuzu azaltmak kan basıncını düşürmeye ve bu sağlık risklerini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • 3

    BÖBREK FONKSİYONLARINA ZARAR VEREBİLİR

    Böbrekler, kandaki fazla tuzu ve sıvıları filtrelemekten sorumludur. Çok fazla tuz olduğunda, böbrekler onu ortadan kaldırmak için daha fazla çalışmak zorunda kalır.

    Uzun süreli yüksek tuz alımının yarattığı gerginlik böbrek fonksiyonlarına zarar verebilir ve sonunda vücudun sıvı ve mineral dengesini korumalarını zorlaştırır. Bu, sıvı tutulmasına ve ellerde, ayaklarda veya bacaklarda şişmeye (ödem) neden olabilir.

  • 4

    KEMİKLERİ ZAYIFLATIR

    Aşırı tuzun genellikle göz ardı edilen bir etkisi, kemik sağlığı üzerindeki etkisidir. Vücut yüksek tuz seviyelerine sahip olduğunda, idrar yoluyla daha fazla kalsiyum kaybetme eğilimindedir.
  • 5
    Kemik gücü için çok önemli bir mineral olan kalsiyum kaybı, zamanla kemikleri zayıflatabilir ve onları kırıklara ve osteoporoz gibi durumlara daha yatkın hale getirebilir. Orta düzeyde tuz seviyelerine sahip bir diyet tüketmek, kemik sağlığını korumaya ve kalsiyum tükenmesi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • 6

    KALP SORUNLARI RİSKİNİ ARTIRIR

    Tuz sadece kan basıncını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda artan kan basıncının belirgin bir sonucu olarak kalbi dolaylı olarak da etkiler. Yüksek tuz alımı kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi durumlarla ilişkilendirilmiştir.
  • 7
    Kalp, kanı dolaştırmak için daha fazla pompalamak zorunda kaldığında, aşırı çalışabilir. Bu olaylar dizisi potansiyel olarak kalp kaslarının kalınlaşmasına yol açabilir. Bu artan iş yükü aynı zamanda kalp yetmezliği riskini de artırır.
  • 8

    TUZ ALIMINA SINIR KOYMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?

    Vücudun düzgün çalışması için bir miktar tuz gerekli olsa da, bu durumda doğru oranı bulmak önemlidir. Yetişkinler günde 2.300 miligramdan (veya bir çay kaşığından) fazla tuz tüketmemelidir, ancak birçok kişi bundan daha fazlasını tüketir.

    Fast food, işlenmiş gıdalar ve restoran yemekleri önemli düzeyde gizli tuz içerebilir. Bunlar aşırı tuz tüketiminin ana kaynaklarıdır. Evde yemek pişirerek, gıda etiketlerini kontrol ederek ve işlenmiş gıdalar yerine taze gıdaları seçerek tuz alımınızı önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

    UYARI: Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.