Vücuttaki eksikliği bitkin hissettiriyor! Sabahları yorgun, halsiz uyanmanın asıl nedeni

Tam bir gece uykusundan sonra bile kendinizi sık sık bitkin mi hissediyorsunuz? Yorgunluk birçok faktörden kaynaklanabilir, ancak en çok göz ardı edilen nedenlerden biri besin eksikliğidir. Vücudunuzun en iyi şekilde çalışması için vitamin ve mineral dengesine ihtiyacı vardır. Belirli besinler eksik olduğunda, kendinizi bitkin, halsiz ve konsantre olamamış hissedebilirsiniz.

Haberler ntv.com.tr 22.09.2024 - 10:15

  • 1
    Sürekli yorgunluğunuzun arkasında olabilecek 5 yaygın eksiklik

    DEMİR EKSİKLİĞİ

    Vücudunuzdaki oksijen demir tarafından taşınır. Demir eksikliğiniz olduğunda kırmızı kan hücreleriniz kaslarınıza ve dokularınıza yeterli oksijen sağlayamaz.
  • 2
    Bu, kendinizi zayıf ve bitkin hissetmenize neden olabilir. Demir eksikliği kadınlarda, özellikle de adet dönemi ağır olanlarda daha yaygındır.
  • 3
    Anemi, sıklıkla bitkinlik, baş dönmesi ve nefes darlığı olarak ortaya çıkan düşük demire neden olan bir hastalıktır.
  • 4

    D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

    D vitamini, enerji düzenlemesinde ve ruh hali dengesinde önemli bir rol oynar. Yeterli miktarda olmadığında, uyuşuk veya çökkün hissedebilirsiniz.
  • 5
    Güneş ışığı D vitamininin önemli bir kaynağı olduğundan, zamanlarının çoğunu içeride geçirenler eksiklik riski altındadır. Düşük D vitamini seviyeleri yorgunluğa ve kas zayıflığına yol açabilir.
  • 6
    Yağlı balık ve güçlendirilmiş süt gibi yiyecekleri tüketmek ve özellikle kış aylarında takviyeler almak enerji seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
  • 7

    B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

    Kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir fonksiyonlarının hepsi B12 vitaminine bağlıdır. Bu vitaminin ciddi eksikliği ruh hali değişimlerine, hafıza sorunlarına ve aşırı bitkinliğe neden olabilir.
  • 8
    Veganlar ve vejetaryenler özellikle risk altındadır çünkü hayvansal ürünler B12'nin birincil kaynağıdır. Yorgunluk, beyinde bulanıklık ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma B12 eksikliğinin belirtileridir. Güçlendirilmiş tahıllar, süt ürünleri, yumurta yemek veya B12 takviyesi almayı düşünmek bu tür eksiklikleri önleyebilir.
  • 9

    MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ

    Magnezyum, enerji üretimi ve kas fonksiyonu dahil olmak üzere yüzlerce bedensel işlevde rol oynar. Düşük magnezyum seviyeleri yorgunluğa, sinirliliğe ve kas kramplarına yol açabilir
  • 10
    Yetersiz magnezyum alımı uykunuzu da etkileyebilir ve yorgunluk hissini kötüleştirebilir. Badem, avokado ve yapraklı yeşillikler gibi yiyecekler mükemmel magnezyum kaynaklarıdır, ancak diyetinizde eksik varsa takviyeler de faydalı olabilir.
  • 11

    FOLAT EKSİKLİĞİ

    B9 vitamini olarak da bilinen folat, DNA üretimi ve hücre büyümesi için önemlidir. Özellikle hamile kadınlar için çok önemlidir ancak aynı zamanda herkesin enerji seviyelerinde de rol oynar.
  • 12
    Folat eksikliği yorgunluğa, konsantrasyon eksikliğine ve sinirliliğe yol açabilir. Daha fazla yapraklı yeşillik, fasulye ve turunçgiller yiyerek folat seviyenizi artırabilirsiniz. Bazı durumlarda folik asit takviyesi gerekebilir.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.