Vücuda D vitamini depoluyor, kalsiyum ve fosfor emilimini artırıyor: Sofranızdan eksik etmeyin

D vitamini eksikliği, büyük ölçüde hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyen ve günlük diyetlerindeki önemli besinleri ihmal eden hem genç hem de yaşlılarda yaygınlaşıyor. D Vitamini eksikliğinin vücudunuzda bir dizi önemli işlevde önemli olması göz önüne alındığında, sağlığınızı da ciddi anlamda etkiliyor. Düşük D vitamini seviyeleri, osteoporoz gibi kemikle ilgili sorunların riskini artırabilen kalsiyum ve fosfor emilimini etkiler. Peki, D vitamini alımını artırmanın yolları nelerdir?

Haberler ntv.com.tr 08.10.2024 - 09:35

  • 1
    D vitamini eksikliği kas ağrısına ve güçsüzlüğe neden olur. D Vitamini eksikliği depresyon, bipolar bozukluk ve şizofreni ile de bağlantılıdır. Yapılan bir çalışma, D Vitamini eksikliğinin kanser riskini artırdığını da buldu.
  • 2
    D Vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve yağlı balık, kırmızı et ve ciğer gibi belirli yiyeceklerde doğal olarak bulunur ve güçlendirme yoluyla diğerlerine eklenebilir.
  • 3
    Güneş ışığı, ultraviyole (UV) ışınları D vitamini sentezini tetikleyebildiğinden D Vitamini almamıza yardımcı olabilir.

    İşte D vitamini alımınızı artırmanın kolay yolları:
  • 4

    1. SABAH GÜNEŞ IŞIĞININ TADINI ÇIKARIN

    Günlük D vitamini dozunuz için dışarı çıkmaya zamanınız yoksa, balkonunuzda ayakta durarak veya oturarak biraz güneş ışığı alabilirsiniz.
  • 5
    Sabahın erken saatlerindeki güneş ışığı D vitamini üretimini teşvik eder ve serotonin seviyenizi de artırır, bu da uyku kalitenizi artırabilir. Günde yaklaşık 5 ila 30 dakika güneşe maruz kalmanız önerilir.
  • 6

    2. DİYETİNİZE YAĞLI BALIK EKLEYİN

    D vitamini tüketiminizi önemli ölçüde artıran bir yiyecek mi arıyorsunuz? Vejetaryen olmayanlar, harika bir D vitamini kaynağı olarak kabul edilen somon, alabalık ve uskumru gibi yağlı balıkları tercih edebilir. Sadece 99 gram pişmiş somon, çoğu insan için önerilen günlük miktardan daha fazla olan yaklaşık 600-1000 IU D vitamini içerir.
  • 7

    3. MANTAR GÜÇLÜ BİR D VİTAMİNİ KAYNAĞI

    Vejetaryenseniz ve D vitamini alımınızı artırmak için sizin için ideal yiyeceğin ne olabileceğini merak ediyorsanız, mantarı tüketebilirsiniz. Mantarlar UV ışığına maruz kaldığında D vitamini üretir ve yabani maitake mantarı gibi bazı çeşitleri 3,5 ons (100 gram) porsiyon başına 2.348 IU kadar içerir.
  • 8

    4. SÜTÜN İÇİNE TAHIL EKLEYİN

    D vitamini alımınızı artırmak için D vitamini ile güçlendirilmiş besinleri tüketmelisiniz. Güçlendirme veya zenginleştirme, vitaminler ve mineraller gibi yiyeceklere mikro besinleri ekleme işlemidir.

    Nutrient dergisine göre, D vitamini ile güçlendirilmiş yiyecekler porsiyon başına yaklaşık 100 IU içerir. Özellikle süt olmak üzere D vitamini ile güçlendirilmiş yiyeceklerin tüketimi D vitamini alımını artırabilir. Sütünüze güçlendirilmiş tahıl da ekleyebilirsiniz.

  • 9

    5. TOFU

    Diyet tercihlerinize bağlı olarak ikisinden birini yemeyi seçebilirsiniz; ilki veganlar içinken ikincisi vejetaryenler tarafından da tüketilebilir. Her ikisi de iyi bir D vitamini kaynağıdır ve bunları düzenli olarak tüketmek kalsiyum, C vitamini, B12 vitamini ve A vitamini alımınızı artırabilir.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.