Pazar tezgahının vitamin deposu: Kemikleri demir gibi güçlendirip kasları geliştiriyor

Dünya çapında yaygın olarak tüketilen ve sıklıkla salatası yapılan popüler yeşil sebzelerden biri olan marul, yüzde 95 oranın su içerir. Vücut için son derece besleyici olan marul lif, demir, folat, A ve C vitamini bakımından da zengin bir gıda. Özellikle salatalarda tercih edilen bu sebze vücut için de çok faydalı. 

Haberler ntv.com.tr 15.10.2024 - 11:26

  • 1
    Yeşil yapraklı sebzeler arasında en sık tüketilenler arasında yer alan marul, düşük kalorisiyle diyet listelerinin de vazgeçilmez. Genellikle çip olarak tüketilen marulun besin değeri de çok yüksektir.

    MARULUN BESİN DEĞERİ

    Marul besin değerleri açısından oldukça zengindir. 100 gram çiğ marulda şunlar bulunur:

    Karbonhidrat: 2 gr
    Protein: 1 gr
    Su: 93 g
    Lif: 1.5 g
    Kalsiyum: 36 mg
    Fosfor: 28 mg
    Demir: 1 mg
  • 2

    A, C, E ve folat vitamini zengini olan marul, demir, potasyum ve kalisyum içeriği en yüksel sebzelerin başında geliyor.

    Buna karşılık sodyum bakımından düşük bir değere sahiptir. Standart olarak önerilen günlük sodyum miktarı marul ile karşılanamaz düzeydedir. Marul çeşitlerine ve marul başına göre değişse de fosfor, magnezyum, çinko gibi diğer mineraller de marulda bulunan minerallerdir.

  • 3
    Düşük kalorisi ve yüksek besin değeriyle marul sağlık için çok faydalıdır. Vücudun su ihtiyacını karşılar. Doğal bir fitokimyasal kaynağı olan marul, kanser, kalp-damar hastalıkları, Alzheimer, diyabet gibi hastalıkları önlemede ve iyileştirmede etkili bir sebzedir.
  • 4

    KALBİ KORUR, SİNDİRİMİ İYİLEŞTİRİR

    Kalp ve damar sağlığı üzerinde de olumlu etkiye sahip olan marul, içerisindeki lif ile metabolizmayı hızlandırır. Bağırsaklarda biriken toksinlerin daha hızlı atılmasına yardımcı olur.

    Maruldaki polifenoller damarlarda kronik inflamatuar reaksiyonlara neden olabilen LDL oksidasyonunu önlemeye yardımcıdır.
  • 5

    KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

    Yeşil yapraklı sebzeler doğal bir K vitamini kaynağıdır. Dolayısıyla marul da güçlü bir K vitamini kaynağı. Bu özelliğiyle kas ve kemik sağlığına da iyi gelir. Düzenli marul tüketmek kemik kırılma riskini azaltır, kemikleri güçlendirir.

    K vitamini kemik sağlığının yanı sıra kanın pıhtılaşmasında görev alır. Vücutta morlukların tedavisinde, diş ve kemikte kalsifikasyon (kalsiyum birikmesi) sürecine yardımcı olur.
  • 6

    BEYNİ GENÇLEŞTİRİR

    Nöronlar, fiziksel bağlantılar kurarak beyinde hafıza gelişmesine yardımcı olan hücrelerdir. Alzheimer, Parkinson gibi beyin hastalıklarında nöronların öldüğü bilinir. Glikojen depo hastalığı gibi hastalıklarda maruldaki özlerin bu hücrelerin ölümünü önlemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir.
  • 7

    KANSERE KARŞI DESTEK

    Nişasta içermeyen bir sebze olarak marul mide, ağız, özofagus gibi kanserlere karşı koruma sağlayabilir.
  • 8
    Maruldaki özlerin lösemi ve meme kanseri hücrelerinin yayılmasını önleyeceği iddia edilir. Sağlıklı beslenmenizin bir parçası olabilecek bu sebze ile kanser risklerine karşı önlem alabilirsiniz.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.