Ömrü uzatan 5 vitamin: Kanseri önlüyor, kalbi güçlendiriyor

Sağlıklı ve uzun bir ömür için vücudunuzun vitamin ihtiyacını karşılamalısınız. D, C, E, B12 gibi vitaminler vücudunuza çeşitli faydalar sağlar. Bazı besinler vitamin deposu olduğu için düzenli tüketildiğinde vücudun tüm ihtiyacını karşılayabilir. İşte ömrü uzatan 5 vitamin ve vitamin deposu besinler

Haberler 23.10.2024 - 14:39

  • 1
    Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için vücudunuz çeşitli vitaminlere ihtiyaç duyar. Vitamin ihtiyacını piyasada bulunan takviye ürünlerle karşılayabilirsiniz.
  • 2
    Ancak bu takviyeleri bilinçsiz kullanmak sağlığınıza zarar verebilir. Vücuda ihtiyacı olan vitamin desteğini besin değeri yüksek yiyecekleri tüketerek de verebilirsiniz.
  • 3

    1- D VİTAMİNİ

    Genellikle "güneş ışığı vitamini" olarak adlandırılan D vitamini, bağışıklık sistemi performansı, kemik sağlığı ve ruh hali kontrolü için gereklidir. Yeterli miktarda D vitamini, kanser, otoimmün bozukluklar ve kalp hastalığı gibi uzun vadeli hastalıkların olasılığının azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Güneş ışığına maruz kalma, yağlı balıklar (somon ve uskumru gibi), güçlendirilmiş yiyecekler ve takviyeler kaynaklardan bazılarıdır.
  • 4

    2- C VİTAMİNİ

    Antioksidan özelliklerle dolu olan C vitamini, bağışıklığı artırır ve hücreleri serbest radikallerin zararlarından korur. Ayrıca kolajen oluşumuna, yaraların iyileşmesine ve demir emilimine yardımcı olur. Araştırmalar, yeterli C vitamini tüketmenin kalp hastalığı, çeşitli kanser türleri ve yaşlanmanın getirdiği bilişsel kayıp riskini azaltabileceğini göstermektedir. Brokoli, dolmalık biber, kivi, turunçgiller ve meyveler de mükemmel kaynaklardır.
  • 5

    3- E VİTAMİNİ

    Güçlü antioksidan özellikleriyle bilinen E vitamini, hücreleri oksidatif stres ve iltihaplanmadan korumaya yardımcı olur; bunların her ikisi de yaşlanma ve kronik hastalıklarla bağlantılıdır. Ayrıca sağlıklı bir cilt ve güçlü bir bağışıklık sistemini destekler. Çeşitli çalışmalara göre, E vitamini Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı bilişsel gerileme riskini düşürebilir. Kuruyemişler, tohumlar, ıspanak, bitkisel yağlar ve güçlendirilmiş tahıllar besin kaynaklarına örnektir.
  • 6

    4- B12 VİTAMİNİ

    Özellikle yaşlandıkça, B12 vitamini kırmızı kan hücresi oluşumu, DNA sentezi ve nöron işlevi için hayati önem taşır. Ayrıca genel sağlıkta kritik bir rol oynar. Yeterli B12 tüketimi kansızlığı önlemeye, kalp hastalıklarına karşı korunmaya ve bilişsel işlevi korumaya yardımcı olabilir. Et, deniz ürünleri, yumurta, süt ürünleri ve zenginleştirilmiş gıdalar besin kaynaklarına örnektir. Yaşlılar ve vejetaryenler veya veganlar gibi yetersizlik riski altında olanlar için takviyeler önerilir.
  • 7

    5- K2 VİTAMİNİ

    Vitamin K2 sağlıklı kan pıhtılaşması, kalp sağlığı ve kemikler için gereklidir. Kalsiyumun atardamarlarda ve yumuşak dokularda birikmesini önleyerek ve onu kemiklere ve dişlere yönlendirerek osteoporoz ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir. Besin kaynakları arasında peynir, yumurta sarısı, fermente gıdalar ve hayvansal ürünler bulunur.
  • 8
    Uzun bir ömre önemli katkılar sağlayan diğer yaşam tarzı seçimleri stres yönetimi, düzenli fiziksel aktivite, yeterli uyku, sigara ve alkolden uzak durma ve sağlıklı bir kiloyu koruma gibi şeylerdir. Herhangi bir büyük diyet veya takviye değişikliği yapmadan önce her zaman profesyonel tavsiye alın.

    Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.