Magnezyum kaynaklarının en güçlüsü: Vücutta D vitamini seviyesini yükseltiyor

Sağlıklı kemikler ve güçlü bir bağışıklık sistemi için vücudunuz  D vitaminine ihtiyaç duyar. D vitamininin vücudunuzda aktif bir şekilde çalışmasını istiyorsanız magnezyumdan da destek almalısınız. Magnezyum, D vitamini etkisini artırmada çok önemli bir rol oynar.  Bunun için güçlü magnezyum kaynağı olan besinleri tüketmeye başlayabilirsiniz.

Haberler ntv.com.tr 25.10.2024 - 08:57

  • 1
    Doğal magnezyum kaynaklarından biri olan avokado D vitamininin etkisini artırmaya yardımcı olabilir. Orta boy bir avokado, yaklaşık 58 mg magnezyum içerir ve bu, önerilen günlük alım miktarına (360-410 mg) büyük ölçüde katkıda bulunur.
  • 2
    Magnezyum, kas ve sinir fonksiyonu, kan şekeri düzenlemesi ve enerji üretimi de dahil olmak üzere vücuttaki 300'den fazla enzimatik süreçte rol oynar. Kritik rollerinden biri, D vitamininin metabolizmasına ve aktivasyonuna yardımcı olmaktır ve bu da onu bu vitaminin sağlıklı seviyelerini korumak için olmazsa olmaz hale getirir.
  • 3

    MAGNEZYUM VE D VİTAMİNİ

    D vitamini vücudunuz için önemlidir. Güneş ışığına yanıt olarak cilt tarafından sentezlenir ve iki aşamalı bir işlemle aktive edilmesi gerekir. İlk formunda D vitamini inaktiftir ve vücutta kalsiyum emilimini teşvik etmek, kemik sağlığını korumak ve bağışıklık fonksiyonunu düzenlemek gibi birçok işlevini yerine getirmek için biyolojik olarak aktif formuna dönüştürülmesi gerekir.
  • 4
    Aktivasyonun ilk adımı, D vitamininin genellikle D vitamini seviyelerini değerlendirmek için ölçülen form olan 25-hidroksivitamin D'ye [25(OH)D] dönüştürüldüğü karaciğerde gerçekleşir. İkinci adım, 25(OH)D'nin aktif formu olan kalsitriole (1,25-dihidroksivitamin D) dönüştürüldüğü böbreklerde gerçekleşir. Her iki adım da büyük ölçüde magnezyumun varlığına dayanır.
  • 5
    Magnezyum, D vitaminini aktif formuna dönüştürmek için gerekli olan enzimlerin aktivitesini kolaylaştırarak bu sürecin kritik bir düzenleyicisi olarak görev yapar. Yeterli magnezyum olmadan, bu enzimler daha az verimlidir ve kişi yeterli güneş ışığı alsa veya D vitamini takviyeleri alsa bile D vitamini aktivasyonu bozulabilir.
  • 6

    D VİTAMİNİ SENTEZİ NEDEN ÖNEMLİ?

    Aktif D vitamini, bağırsaklar tarafından emilebilen tüm kalsiyumu artırarak kanda yeterli miktarda kalsiyumun kemiklere birikmesini sağlar. Aktif D vitamini olmadan, kalsiyum miktarı düşebilir ve bu da diğer durumların yanı sıra zayıf kemiklere, kırık olasılığının artmasına ve osteoporoza neden olabilir.

    Aktif D vitamini bağışıklık sistemini kontrol altında tutar ve enfeksiyonları ve iltihabı önler.

    D vitamininin aktif formu, esas olarak cilt, kas hücreleri ve bağışıklık hücrelerinin büyümesinde ve farklılaşmasında rol oynar. Bu nedenle, D vitamini eksikliği yaraların yavaş iyileşmesi, saç dökülmesi ve yorgunluk gibi sorunlara neden olur. Son kanıtlar, D vitamininin ruh sağlığında bir rol oynadığını gösterir. Düşük aktif D vitamini ruh hali bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir, bu nedenle vitaminin uygun şekilde aktive edilmesi çok önemlidir.
  • 7

    AVOKADA MAGNEZYUM VE D VİTAMİNİ ETKİLEŞİMİNİ NASIL DESTEKLER?

    Avokado, magnezyum ve D vitamininin iyi çalışmasına katkıda bulunacak bir besin karışımı sağlar. Doğal magnezyum kaynakları sağlamanın yanı sıra, avokado, D vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerin asimilasyonu için gerekli olan sağlıklı yağlar sağlar. Bu nedenle avokado yemeniz, vücudunuzun yeterli magnezyum almasının yanı sıra D vitaminini özümsemesini mümkün kılar.
  • 8
    Yağda çözünen bir vitamindir; bu nedenle, uygun emilim için diyet yağlarına ihtiyaç duyar ve bu nedenle, gıdalardan veya takviyelerden D vitamini emiliminin artmasına katkıda bulunabilir. Böylece avokadolar hem emilimi artırmaya hem de D vitamininin aktivasyonunu sağlamaya yardımcı olur.
  • 9
    D vitamininin aktivasyonu için magnezyum da gereklidir. Bu nedenle, vücudunuzun D vitamininin aktif formuna dönüştürülmesi için gerekli tüm bileşenlere sahip olduğundan emin olmak için diyetinize magnezyum açısından zengin besin kaynakları dahil edilmelidir, örneğin avokado, kuruyemiş, çekirdek ve yapraklı yeşillikler.
  • 10

    DİĞER GÜÇLÜ MAGNEZYUM KAYNAKLARI

    Magnezyum, çeşitli bitki bazlı ve hayvansal gıdalarda bulunur ve dengeli bir diyetle erişilebilir hale gelir. En zengin kaynaklardan biri, bu temel mineralin önemli bir miktarını sağlayan ıspanak gibi yapraklı yeşil sebzelerdir. Kuruyemişler ve çekirdekler, özellikle badem, kabak çekirdeği ve ayçiçeği çekirdeği de magnezyum açısından zengindir.

    Bir diğer harika magnezyum kaynağı da kahverengi pirinç, kinoa ve yulaf gibi tam tahıllardır. Siyah fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagiller de magnezyum açısından zengindir.
    Son olarak, bitter çikolata şaşırtıcı iyi bir magnezyum kaynağıdır. Küçük bir porsiyon bitter çikolata tüketmek (en az %70 kakao içeriğine sahip) tatlı isteğinizi giderirken aynı zamanda magnezyum alımınızı da artırabilir.

    Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.