Kolajen takviyeleri işe yarıyor mu? Kolajen üretimini artıran gıdalar

Cilt, eklem ve sindirim sağlığı için vücudunuz kolajene ihtiyaç duyar. Kolajen üretimi yaşınızın ilerlemesiyle birlikte azalmaya başlar. Piyasada vücudun kolajen ihtiyacını karşıladığı iddia edilen pek çok ürün bulunur. Son yıllarda sosyal medyanın da etkisiyle popüler hale gelen kolajen takviyeleri gerçekten sağlık mı? İşte yanıtı. 

Haberler 25.10.2024 - 09:48

  • 1
    Kolajen takviyeleri, popüler olmalarına rağmen, vücut tarafından zayıf emilim nedeniyle cilt, eklem veya sindirim sağlığını etkili bir şekilde iyileştiremeyebilir. Uzmanlar, doğal olarak kolajen üretimini artırmak için proteinler ve C vitamini de dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzına ve besin açısından zengin bir diyete odaklanmayı öneriyor.
  • 2
    Son yıllarda, kolajen takviyeleri güzellik ve sağlık sektöründe popüler bir trend haline geldi. Kolajen, tozlarından ve haplarından kremlere kadar uzanan bu ürünler, genç bir cilt, daha iyi eklem sağlığı ve gelişmiş sindirimi desteklediğini iddia ediyor. Ancak, birçok uzman bu takviyelerin reklamı yapıldığı kadar etkili olmadığını savunuyor.
  • 3

    VÜCUTTAKİ KOLAJENİN GÖREVİ

    Vücudun iskelesi görevi gören bir protein olan kolajen, genç yaşlarımızda bol miktarda bulunur ve cilde dolgunluğunu ve eklemlere esnekliğini verir.

    Yaşlandıkça, kolajen üretimi doğal olarak azalır ve bu da kırışıklıklara, eklem ağrılarına ve sindirim sorunlarına neden olur. Bu düşüş, birçok kişiyi bir çözüm olarak kolajen takviyeleri aramaya yöneltti.
  • 4

    KOLAJEN ÜRETİMİ NEDEN AZALIR?

    Aşırı güneşe maruz kalma, sigara içme, asitli diyetler ve yüksek şeker alımı gibi yaşam tarzı faktörleri kolajen kaybını hızlandırabilir. İlginçtir ki şeker, kolajen proteinlerine zarar vererek onları kuru ve kırılgan hale getiren glikasyon sürecini artırarak önemli bir rol oynar.
  • 5

    KOLAJEN TAKVİYELERİ FAYDALI MI?

    Kolajen takviyeleri iki kategoriye ayrılır: Kremler ve haplar ve tozlar gibi yenilebilir formlar. Kolajen kremler kolajeni cilt yoluyla ilettiğini iddia eder, ancak kolajen molekülleri transdermal olarak emilemeyecek kadar büyüktür.

    Yenilebilir formlar da benzer bir sorunla karşı karşıyadır, çünkü vücut kolajeni sindirim sistemi yoluyla etkili bir şekilde ememez ve bu takviyelerin fazla fayda sağlamadan atılmasına neden olur. Ek olarak, birçok kolajen takviyesi yapay tatlandırıcı gibi katkı maddeleri içerir ve bunlardan kaçınmak en iyisidir.

  • 6

    CİLTTE KOLAJENİ ARTIRMANIN DOĞRU YOLU

    Genç görünümü ve genel sağlığı korumak, takviyelere daha az güvenmeyi ve sağlıklı yaşam tarzı seçimlerine daha fazla odaklanmayı gerektirebilir. Kolajen üretimini doğal olarak artırmak için uzmanlar protein, C vitamini ve çinko ve bakır gibi mineraller açısından zengin bir diyet önermektedir.
  • 7
    Turunçgiller, biberler, domatesler, brokoli ve yeşillikler gibi yiyecekler, tofu, kuruyemişler, tam tahıllar ve fasulyeler vücudun kolajen üretimini destekleyebilir. Stratejiler arasında daha fazla bitki bazlı yiyecek yemek, şeker alımını azaltmak, susuz kalmamak, düzenli egzersiz yapmak ve cildi aşırı güneşe maruz kalmaktan korumak yer alır.

    Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.