Güneş kremleri kansere neden olabilir mi? Son araştırmadan çıkan sonuç şaşırttı

Cildi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak için uzmanlar güneş kremi kullanımını öneriyor. Ancak güneş kremi seçerken son derece dikkatli olmak gerekiyor. Güneş kremiyle ilgili yapılan son araştırmalarda herkesi şaşırtan bir sonuç ortaya çıktı. Eğer güneş kreminizin içerisinde bu madde varsa kansere sebep olabilir. 

Haberler ntv.com.tr 22.08.2024 - 10:39

  • 1
    Güneş kremi, melanom ve skuamöz hücreli kanser gibi diğer cilt kanseri türleri için bir risk faktörü olduğu bilinen UV radyasyonundan cildimizi korumak için gereklidir.
  • 2
    Güneş kreminin bu tür cilt kanserlerini önleme yeteneğine sahip olduğunu gösteren güçlü kanıtlar olduğunu, özellikle yüksek güneş ışığına maruz kalma ve düşük melanin pigmenti seviyelerine sahip bölgelerde ve ince ozon tabakası gibi şeyler nedeniyle daha yüksek UV maruziyeti olan bölgelerde olduğunu hatırlamak önemlidir.
  • 3
    Ancak son araştırmalar, bazı güneş kremlerinin önemli miktarda kanserojen benzen içerdiğinin keşfedilmesinin ardından güneş kremlerinin gerçekten yarardan çok zarar verip vermediği sorusunu gündeme getirdi.
  • 4
    Bazı güneş kremlerinin büyük miktarda benzen içerdiği haberi birçok kişiyi endişelendiriyor.
  • 5
    Ancak bunu daha geniş bir çerçevede ele almak çok önemlidir. Benzen maddesi kansere neden olabilecek bir kimyasal olmasına rağmen, piyasadaki tüm güneş kremleri yüksek konsantrasyonlarda bileşen içermez. Çoğu güneş kremi, etkililiğini ve güvenliğini garanti altına almak için kapsamlı testlerden geçer.
  • 6
    Güneş kremi kullanmanın avantajları, bazı ürünlerden gelen benzene maruz kalmanın olası tehlikelerinden çok daha fazladır.
  • 7
    Cilt kanserinin başlıca nedenlerinden biri ve kanıtlanmış bir kanserojen olan güneşten gelen UV radyasyonudur.
  • 8
    Doğru uygulandığında, düzenli olarak güneş kremi kullanımı cildinizi UV radyasyon hasarından korumak için önemli olmaya devam etmektedir.
  • 9
    Güvenilir şirketlerden güneş kremleri seçmeniz ve herhangi bir endişeniz varsa tıp uzmanlarıyla görüşmeniz önerilir. Amaç, cildinizi kansere neden olabilecek UV ışınlarından korurken, potansiyel olarak tehlikeli kimyasallara maruz kalmanızı sınırlamaktır.


  • 10
    Benzenin potansiyel zararı ile bilinen, gerçek UV radyasyonu riski arasında önemli bir fark vardır. Bunun yerine, seçtiğiniz güneş kreminin zararlı ürünler listesinde olmadığından emin olmak için biraz zaman ayırın.
  • 11
    Son çalışmalar ışığında, bazı güneş kremi kimyasalları söz konusu olduğunda dikkatli olmak çok önemlidir. Bu bileşenlerden biri, olası kanserojen etkilerle ilişkilendirilen benzendir. Benzoen güneş kremlerinde bulunmamalıdır. Benzen içeren güneş kremlerinden uzak durmak ve benzen içermeyen alternatifleri seçmek en iyisidir.
  • 12
    Güneş kremi güvenliğiyle ilgili son endişelere rağmen, güneş kremi kullanmak, ezici bir araştırma grubu tarafından desteklendiği üzere, cilt kanserine karşı kritik bir önleyici adımdır.
  • 13
    Daha güvenli aktif bileşenlere sahip geniş spektrumlu güneş kremleri seçin, benzen içeren ürünlerden uzak durun ve tehlikeleri azaltmak için 30 veya daha yüksek SPF'li güneş kremleri kullanın.
  • 14

    GÜNEŞ KREMİ SEÇERKEN DİKKAT

    Cildinizi korumak için bir güneş kremi seçerken birkaç husus dikkate alınmalıdır. İlk olarak, Güneş Koruma Faktörü (SPF) seçerken dikkatli olunmalıdır. 30 veya daha yüksek SPF'li güneş kremleri, üstün UV koruması sağladıkları ve cilt kanserini önlemeye yardımcı oldukları gösterildiği için önerilir.
  • 15
    30'un altındaki SPF değerleri cilt kanserine karşı yeterli koruma sağlamayabilir, ancak güneş yanığını ve yanmayı önlemeye yardımcı olabilir. Seçiminizi yaparken, cildi UVA ve UVB radyasyonundan koruyan geniş spektrumlu güneş kremlerini tercih edin. Ayrıca, bazı kimyasal filtreler için daha güvenli ikameler olduğu düşünülen titanyum dioksit veya çinko oksit gibi bileşenlere sahip güneş kremlerini de hesaba katın.
  • 16
    Cildinizin aşırı UV radyasyonuna maruz kalmasını en aza indirmenin, cilt kanseri geliştirme şansınızı azaltmak için hala çok önemli olduğunu unutmayın. Belirli endişeleriniz veya tıbbi rahatsızlıklarınız varsa, bir dermatologdan tavsiye almak, güneşten korunmak için size özel öneriler sunabilir.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.