Göz tansiyonu kaza yaptırıyor!
Görme alanında daralmaya neden olan glokomda hasta yakındakileri göremiyor. Bu da kazalara zemin hazırlıyor.
Haberler 11.03.2015 - 09:27
-
Glokom hastalığında görme keskinliği son aşamaya kadar azalmadığı için kişi, çok uzaktaki nesneleri normal netlikte görüyor ama görme alanı daraldığından yanı başındakileri göremiyor. Bu nedenle tedavi altında olmayan ve araç kullanan glokom hastaları trafikte büyük risk yaratıyor.
-
-
Glokom, yani göz tansiyonu, göz içi basıncının, göze gelen kan akımını azaltacak seviyeye inmesiyle başlıyor. Daha çok yapısal nedenlerden kaynaklanan hastalık, kortizon kullanımı, diyabet, travma gibi sebeplere de bağlanabiliyor.
-
Glokomon genel olarak 60 yaş üzeri hastalığı olarak bilindiğini aktaran Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şehvar Nefesoğlu, “Ama her yaşta ortaya çıkabilir. Yeni doğan bebeklerde de görülür” diyor.
-
-
Glokomun yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Nefesoğlu, göz tansiyonunun en büyük risklerinden birinin de hem hastayı hem de çevresindekileri kazalara açık hale getirmesi olduğunu belirterek şöyle konuşuyor:
-
“Hastalığı hakkında yeterince bilinçli olmayan veya bilgilendirilmeyen hasta ciddi kaza riski altındadır. Hastaların görme keskinliği son aşamaya kadar azalmadığı için çok uzaktaki nesneleri bile normal netlikte görebilir fakat görme alanı daraldığı için hemen yanı başındaki çok sıcak bir çayı veya yandan gelen arabaları göremeyebilir.
-
-
Dolayısıyla göz tansiyonu tedavi edilmemiş veya kontrol altına alınmamış bir hasta araç kullanıyorsa, trafikte çok tehlikeli bir durum yaratır, trafik kazalarına neden olabilir.”
-
Tanı konduktan sonra hastalığın kolayca tedavi edildiğini dile getiren Nefesoğlu, “Ama tedavi ancak var olan durumu korur, o güne kadar oluşmuş hasar kalıcıdır ve hiçbir tedavi ile düzeltilemez. Çünkü göz sinirlerinin kendini yenileme özelliği yoktur.
-
-
Çoğunlukla basit bir damla ile hastalık tedavi edilir. Komplike ve ağır tablolarda lazer tedavisi ve cerrahi yöntemler kullanılır” diyor.