Faydalı diye yiyoruz ama karaciğeri bitiriyor! Kolesterolü tavan yaptıran besin: Ölümcül hastalığa sebep oluyor

Karaciğerde anormal derecede biriken yağ karaciğer yağlanmasına sebep olur. Yağlı karaciğer normal görevini yerine getirmekte zorlanır. Hatta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Karaciğer vücutta toksinlerin temizlenmesi, sindirim enzimlerinin üretimi gibi çeşitli görevleri üstlenir. Karaciğer sağlığı için beslenme önemlidir. Özellikle bazı besinlerin tüketimini azaltmak gerekir. İşte karaciğeri yoran o besinlerin listesi...

Haberler ntv.com.tr 05.08.2024 - 09:11

  • 1
    Karaciğer'de fazla miktarda biriken yağ, sağlığı olumsuz yönte etkiler.
  • 2
    Aşırı kilo, karın bölgesinde yağlanma, sağlıksız beslenle, yüksek şeker içeren besinlerin tüketilmesi, genetik faktörler, bazı ilaçların kullanımı, hareketsizlik, vitamin ve mineral eksiklikler karaciğer yağlanmasını artırabilir.
  • 3
    Karaciğer yağlanmasını önlemek ve sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için beslenme düzenine dikkat etmeniz gerekir.
  • 4
    Özellikle bazı yiyecek ve içeceklerin sık tüketimi karaciğer sağlığını olumsuz etkiliyor.
  • 5

    KARACİĞERİN YAĞLANMASINA SEBEP OLAN BESİNLER

    1. PİZZA

    Burger ve pizza gibi doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler karaciğer sağlığınız için zararlı olabilir. Bu yiyecekleri düzenli olarak yemek karaciğerinizde iltihaplanmaya ve siroza neden olabilir.
  • 6
    Bu tür yiyecekler ayrıca kötü kolesterol seviyenizi veya LDL'nizi (düşük yoğunluklu lipoprotein) yükseltir.
  • 7

    2. ALKOL

    Alkol içmek karaciğerinize başka hiçbir yiyecek kadar zarar verebilir.

    Alkol vücuda girdiğinde, vücuttan atılabilmesi için karaciğer tarafından parçalanır. Bu, karaciğer hücrelerine zarar veren ve ölümcül karaciğer hastalıklarına neden olan toksik maddeler oluşturur. Karaciğer kanserine kadar götürebilir.

  • 8

    3. KIRMIZI ET

    Kırmızı et, besin değerleri açısından zengin olabilir; protein, demir, çinko ve B vitaminleri açısından iyi bir kaynaktır. Kırmızı etin aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • 9
    Kırmızı et, karaciğer sağlığı söz konusu olduğunda kesinlikle hayır. Doymuş yağ oranı yüksek olduğundan, kalp sağlığınızı altüst edebilir. Bu yiyecekleri yemek karaciğerinize zarar verebilir ve hatta kolorektal kanser gibi belirli kanser türleriyle ilişkilendirilebilir.
  • 10

    4. GAZLI İÇECEKLER

    Gazlı içecekler ve diğer gazlı içecekler gibi yüksek şekerli içecekler karaciğer sağlığınızı bozabilir ve NAFLD riskini artırabilir.

    Bu içeceklerdeki şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu karaciğerinizde yağa dönüşür. Bu, hayati organa zarar verebilir ve işlevini etkileyebilir.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.